Padi SRI Selangor : Benih GMO Kapas BT Adalah Satu Kesilapan – Part 15

Jurnal Padi Kebal

Jurnal Padi Kebal

Padi SRI Selangor : Benih GMO Kapas BT Adalah Satu Kesilapan – Part 15

Petani Pakistan Juga Mohon Diharamkan Kapas BT

Petani Pakistan Juga Mohon Diharamkan Kapas BT

Adakah kerajaan Malaysia akan kaji balik mengenai padi kebal? Jika mereka sayang kepada para petani, ini sesuatu yang mesti dibuat. Kalau masih diteruskan, negara akan mengalami masalah seperti di India. Petani akan menghadapi tekanan hidup. Modal habis, sawah rosak, hasil kurang, kesihatan terjejas, pendapatan hilang. Ini bukan cerita momok. Kalau dah terantuk baru nak terngadah, itu tidak berhati perut namanya.

Berita sebuah negeri di India mengakui Kapas BT itu adalah satu kesilapan besar. Baca di sini.

Dibawah ini penterjemahannya:

Menteri Pertanian India mengatakan ‘Selamat Tinggal’ kepada kapas Bt
Isnin JUN 24, 2013, 10:11 IST | Agensi: DNA
Yogesh Pawar

Mengakui kesilapan, menyalahkan institusi penyelidikan kerana tidak menyedarkan Kerajaan kepada potensi bahaya.

Lapan tahun selepas kapas Bt yang diubah secara genetik diperkenalkan, berikutan sejumlah 10,172 petani membunuh diri, Menteri Pertanian Ramakrishna Vikhe-Patil memberitahu DNA bahawa ia adalah satu kesilapan.

“Dalam jangka panjang, kami mahu membasmi kapas Bt kerana ia memerlukan air yang banyak dan benar-benar tidak sesuai dengan keadaan kita kerana 82% daripada 4.2 juta hektar penanaman kapas Bt dilakukan di kawasan yang sering berlaku kemarau,” katanya.

Vikhe-Patil mempersalahkan institut penyelidikan pertanian dan universiti diatas keadaan ini. “Mereka tidak melakukan cukup untuk memberi amaran kepada kerajaan mengenai potensi bahaya kapas Bt ini.”

Beliau menjawab soalan mengenai pembatalan perintah Pengarah Input dan Kawalan Kualiti (DIQC), pihak berkuasa pelesenan di Maharashta, mengharamkan benih kapas Mahyco bawah peruntukan 2009 Maharashta Akta Kapas pada bulan Ogos 2012. “Syarikat itu telah menipu petani kapas yang tidak bersalah dengan membekalkan benih kurang bermutu dan terlibat dalam pemasaran hitam dengan mewujudkan keadaan kekurangan bekalan benih yang palsu. Jadi, kita telah diharamkan,” kata beliau.

Beliau menjelaskan: “pembatalan ini hanya untuk musim kharif. Musim depan, mereka perlu kembali memperbaharui semula lesen. ”

Sebagai contoh Brazil, Vikhe-Patil berkata: “Ada kerajaan sedang giat membasmi kapas Bt dan petani kapas gembira. Kami mahu berbuat demikian di sini. ”

Jurucakap bagi Mahyco Monsanto Biotech (MMB), Christopher Samuel, tidak bersetuju bahawa kebanyakan petani datang dari kawasan-kawasan yang dilanda kemarau. “Petani di Maharashta dan Vidarbha mempunyai pilihan lebih daripada 550 jenama hibrid benih kapas,” katanya.

Beliau menambah: “Brazil masih mempunyai kawasan yang besar untuk penanaman kapas Bt.”

Pegawai Mahyco tidak menjawab panggilan. Rajesh Krishnan, yang mengetuai kempen pertanian mampan di Greenpeace, memberitahu DNA: “Kapas Bt satu kegagalan dan teknologi ini telah digunakan untuk menguntungkan syarikat dengan kosnya ditanggung oleh petani. Jika kerajaan begitu serius mengapa tidak kita melihat ia diterjemahkan kepada tindakan tegas seperti pengharaman kekal? ”

Menteri itu tidak menyatakan mengapa mereka tidak boleh meminta agar DIQC teruskan sahaja larangan.

“Kapas Bt ditanam di negeri-negeri seperti Andhra Pradesh dan Gujarat juga. Jika kita mahu larangan yang meneluruh, maka kita perlu libatkan negeri-negeri lain. Ini tidak boleh berlaku tanpa campur tangan Pusat,” kata Vikhe-Patil.

Kishore Tiwari daripada Vidarbha Jan Andolan Samiti menghidu konspirasi di negeri yang buat U-turn. “Kita perlu siasatan CBI terhadap pembatalan pengharaman benih kapas Mahyco,” katanya.

Tanaman Bermasalah

Banyak petani telah menyalahkan royalti untuk benih GMO (Organisma Genetically Modified) sebagai penyebab tragedi ramai petani bunuh diri. Pada tahun 2002, benih kapas Bt yang diubahsuai secara genetik diperkenalkan. Benih pembunuh ini mesti dibeli setiap tahun pada kos yang ditentukan oleh jurusan pertanian berteknologi tinggi. Pada bulan Ogos 2012, jawatankuasa teknikal pakar-pakar yang dilantik oleh Mahkamah Agung disyorkan penamatan semua ujian semasa tanaman transgenik.

Siri Kembara Padi Kebal

1. Mana Lebih Membawa Padah – Padi Angin atau Padi Kebal?

2. Petani Mula Meminati Padi Kebal

3. Kesan Racun Padi Kebal Terhadap Tanaman

4. Mengenali Padi Kebal

5. Petani Mengeluh Harga Pakej Padi Kebal Mahal

6. Masalah Serangan Perosak Meningkat

7. Ancaman Serangga Perosak & Penyakit Terus Meningkat

8. Petani Mula Merungut & Tertanya-tanya

9. Itik Ternakan Menjadi Mangsa Racun Padi Kebal

10. Siapa Sebenarnya Mempromosi Padi Kebal

11. Ambil Iktibar Dari Gejala GMO (Genetically Modified Organism)

12. Penanaman Padi Kebal Tidak Dikawal

13. Ancaman Super Padi Angin atau ‘Superweed’

14. Keselamatan Makanan Terjejas Dengan Padi Kebal

15. Skandal Benih Padi Dalam Negara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s