Padi SRI Selangor : Bengkel SRI Organik ke-12 di Selangor

Padi SRI Selangor : Bengkel SRI Organik ke-12 di Selangor

Tertubuhnya Bengkel SRI D'Selasa

Tertubuhnya Bengkel SRI D’Selasa

Tanggal 13 Mac, 2013 ini maka rasmilah jumlah bengkel SRI organik di Selangor adalah 12 buah semuanya. Adalah mustahak yang terpilih merupakan dari kalangan petani dan usahawan tani yang melalui latihan terperinci. Ini adalah kerana kita tidak mahu kualiti produk SRI organik dicemari oleh kualiti yang rendah dan membawa kepada ketidak berkesan atau kemudaratan kepada para petani yang menggunakannya terhadap tanaman mereka.

JKKK dari Kg Pekan Selasa, Sg Hj Dorani telah menelepon Mak Tam beberapa bulan yang lalu meminta diberikan penerangan mengenai faedah mengguna produk SRI organik. Alhamdulillah, selepas penerangan oleh Pak Tam pada 7 Januari, 2013, sekumpulan daripada mereka telah meminta diberikan latihan praktikal.

Kumpulan meminta agar latihan praktikal dibuat sebelah malam kerana pada siangnya mereka sibuk. Maka pada 29 Jan, 2013 dijalankan latihan praktikal. Mak Tam gembira kerana boleh kata semua peserta menunjukkan semangat yang tinggi untuk belajar. Sedar-sedar sudah jam 1 malam.

Latihan Membuat Produk SRI Organik

Latihan Membuat Produk SRI Organik

Memotong Kangkung Liar

Memotong Kangkung Liar

Memproses Buah Labu Kayu Matang

Memproses Buah Labu Kayu Matang

Kumpulan terpaksa menunggu sekurang-kurangnya satu bulan untuk bahan seperti peraman tulang, kulit telur dan ikan siap. Cukup sebulan, Pak Imam Samsuri sekali lagi bertanya khabar bila nak teruskan latihan untuk bancuhan produk. Tapi kali ni kami pula meminta dibuat sebelah siang kerana mata kena cerah dan terang untuk mengukur bahan. Dalam gelap macam-macam boleh jadi. 😀

Maka tanggal 13 Mac, 2013 kami berkumpul sekali lagi. Kali ini latihan membuat bancuhan produk SRI organik mengikut formulasi khusus. Mak Tam berpesan, sesiapa yang buat bancuhan tak boleh diajak bersembang sebab takut tersilap kiraan. Akhirnya mereka memilih seorang ahli yang tugas khasnya untuk memantau perkiraan. Pada hari tersebut, hasil yang didapati adalah 30 botol SRI Anak, 30 botol SRI Bunga, dan 60 botol SRI Bunga. Dengan harga jualan RM30 sebotol, akan menghasilkan jualan sejumlah RM3,600. Semoga Bengkel SRI D’SELASA terus maju jaya melestarikan kampung anda.

Pak Imam Membelek Buku Panduan Produk SRI Organik

Pak Imam Membelek Buku Panduan Produk SRI Organik

Penyerahan Botol dan Label

Penyerahan Botol dan Label

Membuat Bancuhan Produk SRI Organik

Membuat Bancuhan Produk SRI Organik

Syabas JKKK Kg Pekan Selasa, Sg Hj Dorani. You all are awesome! YES!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s