Padi SRI Selangor: Pelancaran Buku Membuat dan Mengguna Produk SRI Organik

Padi SRI Selangor: Pelancaran Buku Membuat dan Mengguna Produk SRI Organik

Pelancaran Buku SRI oleh YAB Tan Sri Khalid Ibrahim

Pelancaran Buku SRI oleh YAB Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor

Tanggal 8 Mac, 2013 adalah detik masa paling gembira bagi Pak Tam dan Mak Tam. 20 bulan yang lalu, Y.A.B. Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor, telah mengarahkan kami berdua mencungkil rahsia kaedah padi SRI yang pesat diusahakan di Tasikmalaya, Indonesia.

Pada peringkat awal pengembaraan menjumpakan kami dengan seorang yang arif dalam penanaman padi SRI (System of Rice Intensification). Seorang aktivis pertanian lestari iaitu Pak Aep Saifudin Sukriadi yang berasal dari Tasikmalaya. Semasa itu beliau diambil oleh Koperasi Sunnahtani untuk mengerjakan padi organik seluas 8 ekar di Tunjong, Kelantan.

Saban minggu Pak Tam dan saya berulangalik dari rumah di Selangor ke Tunjong, Kelantan untuk mengikuti perkembangan pokok padi ditanam dan diurus cara SRI. Pada masa yang sama menjalankan penanaman kaedah SRI pertama di Sg Leman, Selangor. Dalam keadaan tidak pasti apa sepatutnya dibuat, kami melayari internet untuk mencari berbagai maklumat mengenai SRI.

Selama 3 musim kami membuat beberapa petak percubaan. Bermula dengan 1 petak di Sg leman pada musim 2/2010, kepada 4 petak pada musim 1/2011. Petak percubaan di Parit 4, Sg Burong merupakan detik melihat kehebatan tanaman padi yang tumbuh dan keluar hasil tanpa sebutir baja kimia atau setitik racun kimia. Selama masa percubaan, apa yang kami dapati adalah kaedah SRI ini mampu dibuat dengan syarat kerja menanam satu setiap point dan kerja-kerja melandak perlukan usaha mekanisasi yang kreatif.

Tanaman Padi Tanpa Baja atau Racun Kimia

Tanaman Padi MR219 Tanpa Baja atau Racun Kimia

Pak Tam terus berusaha untuk mencari atau merekacipta mesin yang boleh membuat kerja melandak atau menggembur tanah sawah di celah baris pokok padi. Beberapa prototaip mesin melandak dapat disiapkan dengan kerjasama rakan-rakan dari Jabatan Pertanian dan rakan tani. Pengalaman selama beberapa musim membuat percubaan SRI telah mencetuskan idea bahawa untuk SRI bertapak, ia perlu diperkenalkan secara berperingkat.

Pada masa yang sama, produk SRI organik mula digunakan oleh petani sayur dan padi di kawasan Sg Leman. Masing-masing memberikan maklumbalas yang positif mengenai kesan produk SRI terhadap tanaman mereka dan yang paling nyata, penggunaan racun perosak dapat dikurangkan kerana pokok menjadi lebih sihat dan kuat.

Bersama Jabatan Pertanian, sesi penerangan dan latihan praktikal untuk petani dibuat lebih daripada 100 kali yang kebanyakannya dibuat di daerah Sabak Bernam. Maka wujudlah bengkel-bengkel membuat produk SRI organik bermula dengan Bengkel SRI-D9, di Parit 9, Sg Leman, di daerah Sabak Bernam. Hingga minggu ini yang telah beroperasi adalah 11 buah bengkel SRI. Ahli bengkel terdiri daripada kalangan petani dan usahawan tani sendiri dan 10 bengkel bertempat di lokasi yang stategik dalam kawasan sawah dan sebuah dalam kawasan sayuran. Hanya 11 bengkel ini yang diberi latihan khusus dan pemantauan yang rapi.

Sebelas Buah Bengkel SRI Organik di Selangor – Pastikan Anda Dapat PRODUK SRI ORGANIK Yang TULEN!

Sebelas Buah Bengkel SRI Organik di Selangor – Pastikan Anda Dapat PRODUK SRI ORGANIK Yang TULEN!

.
Label botol dibuat standard untuk semua bengkel SRI Organik. Jika anda tinggal di daerah Kuala Selangor dan Sabak Bernam, Selangor dan ingin membeli, terus saja ke bengkel yang tertera di gambar sebelah atas ini. Nombor telefon juga dipamirkan. Sila klik atas gambar untuk melihat jelas nombor telefon. Untuk dari luar Selangor hubungi wakil Kedah (013-508-6301), Pulau Pinang (013-464-3552) dan Perak (019-495-8098), dan untuk negeri-negeri lain hubungi Pak Tam 019-3322-947.
.

Label Botol Produk SRI Organik

Label Botol Produk SRI Organik

.
Enam bulan yang lepas, terlintas idea untuk menyediakan sebuah buku panduan membuat dan mengguna produk SRI organik agar ilmu ini dapat dipanjang ke generasi akan datang. Selepas berbincang dengan Puan Rohany Dato’ Talib, Ketua Pentadbir Menteri Besar Incorporated (Selangor), usaha kearah merealisasikannya pun dijalankan. Alhamdulillah sebagai membuka tirai tahun 2013, Buku Panduan Membuat dan Mengguna Produk SRI Organik pun diterbitkan. Tanggal 8 Mac, 2013 buku ini dilancarkan oleh YAB Dato Menteri Besar Selangor dengan penuh harapan agar ilmu ini dimanfaatkan dan dijadikan warisan zaman berzaman.

Penulis Bersama Tan Sri

Semoga Ilmu Menjadi Warisan Zaman

.
Sebenarnya ini baru satu prinsip SRI yang dirungkai. Ada 5 lagi prinsipnya yang harus diserlahkan. Prinsip kedua yang telah dijalankan ujikaji dan rekabentuk adalah mesin untuk melandak (menggembur) tanah diantara baris pokok padi. Mungkinkah akan terbit sebuah buku baru yang memberi panduan menanam dan mengurus padi secara SRI? Insyaallah, masa akan menentukan. Wassalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s