Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 13

Jurnal Padi Kebal

Jurnal Padi Kebal

Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 13

Adakah Bekalan Benih Dalam Tangan Petani? Kalau tidak, bekalan benih dalam tangan siapa?

Adakah Bekalan Benih Dalam Tangan Petani? Kalau tidak, bekalan benih dalam tangan siapa?

Sebenarnya, biji benih itu adalah sambungan nyawa makhluk di dunia. Ada benih, ada tumbuhan. Ada tumbuhan, adalah makanan. Tumbuhan beri makanan pada haiwan seperti lembu, kambing dan sebarang haiwan ternakan. Tumbuhan dan haiwan jadi makanan manusia. Selagi manusia tanam biji benih, selagi itulah kitaran kehidupan bersambung zaman.

Kalau Mak Tam ini nak kaya raya, senang saja. Kawal benih itu. Buatkan ia satu komoditi yang terpaksa dibeli oleh petani untuk meneruskan bertani. Setiap kali petani nak tanam, petani kena cari Mak Tam. Bayar wang, baru dapat benih.

Kalau Mak Tam nak kaya sampai buncit meletup, juga senang. Mak Tam akan olahkan benih itu sebagai benih transgenik. Masukkan daya tahan dari sejenis racun rumput kedalam gennya. Bila petani nak beli, Mak Tam akan kata kepadanya, “awak kena beli padi kebal ini dipakej bersama racun rumput imida. Harganya cuma RM120 satu set. Awak akan perlu dalam 7 set untuk 3 ekar. Baru RM840 sahaja. Hasil padi gerenti akan meningkat. Pasal padi angin sudah diracun dengan imida. Lagi pun racun ini aktif hingga tuai hasil. Tak payah sembur racun rumput apa-apa lagi. Bukankah itu satu pelaburan yang baik? Tapi ingat, awak tanam 2 musim sahaja!

Nak dijadikan cerita, maka adalah beberapa petani yang tanam padi kebal dan dapat hasil yang tinggi. Mencanak naik dari 1.5 tan kepada 11 tan. Adui.. bukan kepalang gembiranya petani. Kalau macam ini, tak mengapa pakej benihnya mahal. Berbaloi.. sungguh berbaloi… Kalau hasil macam ini, manakan boleh ditanam 2 musim sahaja. Mesti ditanam bermusim-musim supaya petani semua dapat manfaatnya. (akan bersambung – ni tengah tulis ni)

Pelbagai Benih Tumbuhan Makanan

Pelbagai Benih Tumbuhan Makanan – Kredit gambar – growerdirect.com

.
Mungkin ada pembaca akan tertanya-tanya, “Macam mana pulak petani dah tak ada pilihan. Bukankah mereka boleh tanam MR219, MR253, MR263, dan yang baru MR269? Bukan ada sesiapa pun akan penjarakan petani kalau mereka tak tanam padi kebal.”

Jom Mak Tam bawa anda ke realiti show kat negara ini. Apabila jiran sebelah tanah sawah bertanam padi kebal, petani akan berfikir berkali-kali untuk tanam padi selain daripada padi kebal. Apabila jiran atau pekerjanya membuat semburan racun imida, dan tidak mengawal halatuju semburan, lalu dibawa angin akan semburan racun imida ke sawah berjiran, maka pokok padi MR akan tersentot dan mati. Dah berapa ramai petani bergaduh kerana padi MR mereka kena tempias racun sebegini.

Jika macam kat kawasan padi di Kedah yang mana air mengalir dari satu sawah kepada sawah yang lain, air yang ada racun imida itu juga akan menyebabkan pokok padi MR terencat pertumbuhannya. Jadi apa pilihan yang tinggal pada petani? MR219 pun dah berbelas tahun dan ada pegawai kata sudah ‘breakdown’. Maksudnya makin mudah kena serangan perosak dan penyakit. Tapi kalau tanam juga, nanti dibunuh oleh racun imida sawah sebelah pulak. Nak cari benih MR253, MR263, dan MR269, berebut-rebut orang lain juga cari, benih tak cukup untuk semua orang. Hish… baiklah bawak padi kebal. Halas! Tak payah fening-fening. Nampak tak urutan cara pemikiran petani. Juga lihatkan urutan saikologi orang-orang yang nak kaya dengan memulas tangan petani supaya menggunakan padi kebal. (haluuuuussssss sekali).

Fikir balik. Syor penggunaan padi kebal adalah 2 kali sahaja. Tidak lebih dari itu. Tetapi, kilang benih padi terus saja jual benih padi kebal secara terbuka. Mana kawalannya? Sapa yang kawal? Mak Tam pernah tanya kat kawan (Mak Tam sengaja tak mahu sebut namanya. Tapi bukan calang-calang pangkatnya weh..), “Eh.. siapa yang sebenarnya bertanggungjawab tentang perancangan benih padi di negara ini sekarang? Kalau dulu, Jabatan Pertanian merancang dan melaksanakan pengeluaran benih padi untuk negara. Sekarang ni siapa?”

Lama juga dia termenung. Mana dia tak termenung? Nak jawab soalan yang tersangat mudah. SAPA buat perancangan benih padi di negara ini? SAPA yang pastikan bahawa bekalan benih terpilih cukup untuk semua pesawah negara ini? SAPA? SAPA? kerana ‘FOOD SECURITY’ atau ‘KESELAMATAN MAKANAN’ negara sebenarnya bermula dengan benih. Kalau benih padi ada masalah, ia akan memulakan rantaian kejatuhan hasil padi negara. Tup- tup- mungkin terjadi insiden seperti tahun 2008, negara dikejutkan dengan ‘kehilangan’ beras dalam pasaran dunia. Tiba-tiba ada negara pengeluar yang enggan menjual beras mereka kepada Malaysia kerana takut simpanan untuk rakyat mereka tak cukup. Dan kita terpaksa beli juga walaupun harganya berdentum tinggi. Apa nak dikatakan? Bukan salah ibu mengandung, kita terlena zzzzzzzzzzz…..

Minggu lepas Mak Tam balik Kedah dengan Pak Tam. Dengar rintihan keluarga di Kedah. Rintihan rakan-rakan. Rintihan rakan-rakan fb yang walau pun lama dah kenal di fb, tapi baru kali ini berjumpa. Rata-rata merintih kerana dapat hasil padi kurang dari 1 tan se relong Kedah (anggaran 3 tan sehektar). Sama saja jawapan samada ditanam di Padang Lumat, atau di Kg Jelai, atau Kg Dulang, Yan.

Mak Tam tanya tanam padi apa? Hampir kesemua menjawab padi kebal. Mak Tam tanya pasal apa teruk sangat hasil. Mereka kata kena serangan penyakit padi kering pada umur 100 hari. Sebelum itu, padi cukup cantik. Selepas 100 hari tepat, daun padi jadi kekuningan dan terus kering. Sampai ada batangnya pun kering. Hasil padi nampak banyak, tapi ringan, kata mereka.

Kak ipar kata dia kena penyakit bom. Mak Tam tanya kat kawan, rupa nya kena serangan bena perang. Kak ipar kata, ‘sembur racun bermacam-macam. Habis juga,’. Nada suaranya kecewa. Matanya redup mengingatkan banyaknya modal yang telah dikeluarkan. Adik ipar lelaki pulak kata, ‘bukan habih modal saja, hutang racun pun tak boleh bayar!’

Bena Perang Serang Kedah danPerlis

Bena Perang Serang Kedah danPerlis

Ini satu perkara yang sangat membimbangkan. Kalau padi kebal yang ditanam di Selangor juga kena serangan bena perang dan penyakit reput tangkai dan hawar daun sebegini, Ya Allah! Seluruh kawasan dari Sawah Sempadan, Sg Burung, Sg Leman, Sg Nipah mungkin melebihi 80% dari kawasan bertanam padi kebal. Padi MR219 dan padi kebal juga kena serangan penyakit pada musim lepas. Tapi musim ini istimewa! Peratus bertanam padi kebal adalah teramat tinggi. Yang paling tinggi dalam sejarah padi kebal sejak diperkenalkan 6 musim yang lalu. Dalam peratus yang tinggi ini, cuba kita agak berapa daripada mereka yang tanam padi kebal lebih daripada 2 kali. Ada sesiapa ada data ini? Ada sesiapa yang pantau? Kalau tiada sapa yang pantau, mengapa pula dikeluarkan syor supaya ditanam 2 kali sahaja. Apa sebenarnya rahsia dibelakang syor tersebut?

Mak Tam akan berasa amat berbesar hati jika pihak berwajib boleh jawab secara bertulis secara terbuka dalam blog ini tentang RAHSIA TANAM 2 KALI tu. Apa yang dirisaukan jika petani tanam lebih daripada 2 kali? Apa yang tidak dijelaskan oleh pihak berwajib kepada petani? Nak tunggu petani menghasilkan padi angin kebal dulu baru nak cakap? Mak Tam hanya upaya menggeleng kepala dan beristighfar. Sampai hati mereka-mereka ini memperjudikan periok nasi dan kesihatan petani serta keluarga mereka. Tidak adakah pertimbangan? Tidak adakah ada rasa kasih sayang? Tidak adakah rasa bersalah walau sekelumit apabila menyarankan penanaman padi kebal ini secara berleluasan?

Pada mula, padi kebal adalah untuk mengawal padi angin. Sekarang ni bagaimana pulak? Mak Tam nak tengok lepas ini tiada lagi masalah padi angin kat mana-mana sawah. Sama-sama kita tengok, ye.

Dari maklumat terkini, hasil pengeluaran padi negara pada musim lepas 2/2012 turun 30% akibat serangan bena perang dan penyakit, termasuk tanah sawah ditinggalkan kerana jerlus. Maklumat ini didapati daripada kurangnya jumlah bayaran subsidi harga padi. Kalau bayaran subsidi harga padi turun 30%, maknanya jumlah padi yang sampai kepada semua kilang juga berkurangan 30%. Kita sama-samalah fikirkan perkara ini, ye..  Tidur nanti mimpi yang baik-baik.

Oh.. jangan tidur lagi. Kalau anda faham bahasa Inggeris, mai tengok video ni. Lepas tu baru tidur. Masa nak lelap tu, fikirkan apa kita boleh buat dengan beras dari padi kebal. Kita buat bubur untuk baby kita makan. Atau cucu kita. Kita masak nasi supaya seisi keluarga kita makan. Buat kuih dari tepung beras. Buat bihun, buat laksa. Ish.. yang dalam video tu cakap pasal tikus makan jagung GMO, padi kebal bukan GMO. Padi kebal tu depa kata padi transgenik. Ni rakan Mak Tam kata:

“Dear Mak Tam, saya akan kemukan beberapa finding saya – kalau tanya …… jawapan yang akan diberi – ini adalah rahsia syarikat. Clearfield (CL) MR220 CL1 & CL2 adalah hasil kacukan aruhan MR220 dengan IMI-TR 1770. Singkatan bagi nama padi transgenik IMI – imidazolinone tolerance rice, TR – Truman (nama penyelidik), 1770 – coding klon. Ada beberapa varieti lagi – Wilmot (WI), Truman (TR), Wynne (WY), Marianna (MA), Stuttgart (ST) dll.. Imidazolinone (trade name – Check) adalah salah satu jenis racun. If something goes wrong, ada dua jenis racun lagi boleh digunakan – imazethapyr (trade name – New Path) dan imazamox (trade name – Beyond). Clearly dalam dokumen IRRI, …. “menyembunyikan” sumber genetik yang memberi kerintangan padi CL kepada imidazolinone.” Racun kat Malaysia guna imazapic dan imazapyr.

Nanti Mak Tam beritahu secara ringkas apa yang mereka katakan tentang hasil kajian memberi tikus makan jagung kebal dalam kajian yang dibuat selama 2 tahun.

Advertisements

4 comments on “Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 13

  1. Pingback: Padi SRI Selangor : Benih GMO Kapas BT Adalah Satu Kesilapan – Part 15 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

  2. Pingback: Padi SRI Selangor : Skandal Benih Padi Dalam Negara – Part 14 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s