Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 10

Jurnal Padi Kebal

Jurnal Padi Kebal

Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 10

Kita baca ayat-ayat ini dulu dan hayati maksudnya. Semoga Allah swt membuka hati-hati kita kepada kebenaran. Semoga hati kita menjurus kepada yang baik disisiNya. Amin.

Surah Al-Baqarah:  Ayat 11-12

Surah Al-Baqarah: Ayat 11-12

.
Mak Tam nak cerita mengenai keadaan permulaan yang hampir sama di India. Dalam tahun 2002, Monsanto memperkenalkan benih GM dipanggil ‘Bt cotton’ atau kapas Bt di beberapa negeri pengeluar kapas di negara itu. Benih kapas ini diolah secara genetik untuk dapat melawan sejenis ulat pengorek buah. Adalah diceritakan kepada petani bahawa dengan mengguna benih kapas Bt ini (yang mahal harganya) petani akan dapat hasil yang berganda kerana ulat pengorek buah kapas dapat dikawal dengan berkesan.

Walau pun pada mulanya kurang sambutan, tetapi selepas tahun 2004 petani mulai menerima kapas Bt dan mengharapkan kemewahan yang diwar-warkan. Apa yang terjadi adalah sebaliknya. Walaupun kapas Bt dikatakan kebal kepada serangan ulat pengorek batang, tetapi serangga perosak yang lain masih memerlukan kawalan kimia. Selepas beberapa tahun, ulat pengorek batang telah jadi semakin kebal hinggakan disembur lebih banyak racun, masih tidak dapat mengawalnya.

Petani menghadapi masalah hutang berganda. Hutang benih, hutang racun, hutang mengupah orang. Sehinggakan ramai dari kalangan mereka mengambil keputusan membunuh diri. Tapi itu tidak melepaskan keluarga mereka dari hutang. Isterinya terpaksa menanggung hutang itu. Kemudian isterinya pula bunuh diri kerana tak mampu nak bayar hutang. Akhir-akhir ini terdengar seluruh keluarga membunuh diri. Fenomena ini disebut sebagai GM Genocide.

Mengapa jadi begini? Kerana jurujual benih kapas Bt dan juga pegawai kerajaan menjanjikan petani akan mendapat hasil yang lebih baik, bebas daripada ulat pengorek batang dan serangga perosak. Pada masa yang sama, petani tidak dibenarkan menanam benih kapas tradisi yang selama ini mereka gunakan.

Apa yang tidak diberitahu kepada petani adalah pokok kapas Bt memerlukan air yang lebih banyak dari kapas tradisi. Jadi apabila kekurangan air, tanaman kapas Bt mereka tidak menjadi, hasil tidak dapat, hutang tak mampu bayar, bank mengejar, tiada wang lagi untuk dijadikan modal untuk tanaman seterusnya. Akhirnya, jalan keluar adalah dengan membunuh diri. Hingga sekarang, hampir suku juta petani kapas di India telah mengambil jalan ini.

Akhirnya kerajaan Maharashtra mengaku bahawa program kapas Bt ini satu kegagalan. Tapi itu tidak sama sekali dapat membantu beratus ribu keluarga yang kehilangan ketua keluarga, dan yang masih hidup menghadapi hutang melambak dan status kesihatan yang meresahkan, dan perbelanjaan kesihatan yang tidak mampu mereka tanggung. Baca laporan ini mengenai kapas Bt di India.

Program Kapas Bt Gagal di India

Program Kapas Bt Gagal di India

Terjemahan: ‘Secara ringkasnya, kisah kapas Bt jelas menunjukkan kegagalan gembar-gembur dan janji palsu. Kapas Bt telah gagal memenuhi janjinya dalam segi keuntungan hasil yang berterusan, perlindungan perosak dan pengurangan dalam penggunaan racun perosak. Ini adalah masa untuk kerajaan, saintis dan pembuat dasar untuk menolak gembar-gembur sekitar kapas Bt, dan memberi tumpuan kepada penyelesaian yang mampan dan langkah-langkah pro-petani untuk mencapai pengeluaran, keselamatan alam sekitar dan kebajikan petani yang berkekalan.’

Alah. Nanti ada hamba Allah yang akan kata pulak, merepek sajalah Mak Tam ni. Mustahil masalah padi kebal sampai boleh jadi macam itu? Mak Tam kata, kita diberi akal. Kita diberi perasan sayang terhadap sesama manusia. Mengapa tidak kita mengambil tauladan dari kesilapan orang lain? Mengapa kita meneruskan perkara yang sudah membawa mudarat yang besar di negara lain kepada negara kita ini? Jurnal part 11 akan menghuraikan bagaimana musibbah akan berlaku jika tindakan segera tidak diambil.

Advertisements

2 comments on “Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 10

  1. Pingback: Padi SRI Selangor : Benih GMO Kapas BT Adalah Satu Kesilapan – Part 15 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

  2. Pingback: Padi SRI Selangor : Skandal Benih Padi Dalam Negara – Part 14 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s