Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 7

Jurnal Padi Kebal

Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 7

Mak Tam baru balik dari Sawah Sempadan. Telinga Mak Tam mendengar khabar mengenai masalah padi kebal, dan bagaimana acara silat mengelak sudah bermula. Tepis menepis ini akan lebih hebat apabila lebih ramai petani menghadapi pengalaman mimpi buruk dengan padi kebal.

Dah ada yang mula mengatakan bahawa semua ini adalah kesalahan petani sendiri. Petani sendiri yang pilih nak tanam padi kebal ramai-ramai. Bukankah pihak berwajib dah cakap, tanam DUA kali sahaja padi kebal ini. Kalau tanam lebih daripada itu, petanilah yang salah, katanya. Mak Tam pula tertanya-tanya, siapa yang menggalak padi kebal ini ditanam di negara ini? Boleh sesapa bagikan jawapannya?

Kita nanti tengok ke arah mana episod tarian silat belut nak melepaskan diri ini bergerak. Percayalah, akhirnya yang salah adalah petani seratus lima puluh peratus! Yang salah petani, yang rugi petani, yang sakit petani, yang menangis juga petani.

Mari kita baca pengalaman rakan kita di Kedah. Sekarang ni, Alhamdulillah kita senang berkomunikasi. Maklumat cepat tersebar. Berita datang dari petikan hujung jari saja. Kita tengok gambar padi kebal kena penyakit karah di Kg Sedaka, Yan, Kedah.

Padi Kebal Kena Reput Tangkai

Padi Kebal Kena Reput Tangkai

Berbalik kepada Sawah Sempadan. Kita semua kena berusaha agar penyakit ini tidak menjadi wabak di kawasan Sawah Sempadan. Bolehkah kita mengelak dari kena? Kita tanya macam mana Pak Lang Razak buat. Kita dengar apa katanya dalam video di sini.

Sikit hari lagi Mak Tam nak tulis mengenai impak padi kebal kepada bekalan benih padi negara. Mak Tam juga nak cerita bagaimana perhambaan golongan petani terjadi di Asia. Sementara tengah bersantai, baca laporan UKM tentang satu kajian kesihatan yang dibuat terhadap 100 orang petani dari daerah Sabak Bernam.

2 comments on “Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 7

  1. Pingback: Padi SRI Selangor : Benih GMO Kapas BT Adalah Satu Kesilapan – Part 15 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

  2. Pingback: Padi SRI Selangor : Skandal Benih Padi Dalam Negara – Part 14 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s