Padi SRI Selangor : Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 5

Jurnal Padi Kebal

Jurnal Padi Kebal

Padi SRI Selangor : Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 5

Bacalah keratan berita ini dulu. Agaknya apakah penyelesaian yang dicadangkan oleh pihak berwajib? Adalah penyelesaian cara mengguna pelbagai jenis racun sahaja atau ada cadangan yang lain.

Serangan Bena Perang di Kedah/Perlis Jan 2013

Serangan Bena Perang di Kedah/Perlis Jan 2013

Mak Tam nak bagi cadangan nanti. Kalaulah ada orang yang nak ikut dan nak buat, alangkah baiknya. Kita balik kepada cara menjaga tanah mengikut fitrah alam. Ada sesiapa yang berani? Wallahua’lam. Nanti Mak Tam akan berikan cadangan Mak Tam satu persatu. Kalau ada yang nak cuba, Alhamdulillah. Mak Tam hanya berikan pilihan yang agak berlainan dari yang selalu dibuat. Mak Tam juga akan bagi sebab musabab cadangan itu dibuat.

(Nota: Malam ni nanti kita sambung. Sekarang kena pergi kedai cari barang dapur dulu. Lepas tu Mak Tam bagi langkah pertama.)

Dalam sawah kita itu dari awal lagi telah ada serangga yang menjaga kesejahteraan tanaman padi. Serangga-serangga ini kita panggil sebagai sahabat sawah. Ia termasuk pelbagai jenis labah-labah, kumbang kura-kura (ladybird), cengkerik pepatung, kutu pencakar air, dan lain-lain. Sila ke blog Masterji untuk melihat gambar sahabat sawah kita ini. Masing-masing ada tugas tersendiri.

Kajian di IRRI (International Rice Research Institute), Filipina, di mana para saintis padi berkerja menyelidik pelbagai hal mengenai padi, penyelidik Lene Sigsgaard telah membentang hasil kajian “Early season natural biological control of insect pests in rice by spiders – and some factors in the management of the cropping system that may affect this control”. Ia bermaksud “Kawalan awal musim serangga perosak dalam sawah oleh labah-labah – dan beberapa faktor pengurusan yang mempengaruhi kawalan ini”. Baca laporan itu di sini.

Kajian ini membuktikan bahawa jika kita tidak meracun sawah pada awal musim, dan menjaga rumpai cara lain daripada meracun, kita dapat menjaga persekitaran sawah dalam keadaan baik. Itu bermakna, sahabat sawah akan dapat terus hidup dan membiak, serta menjalankan tugas yang difitrahkan kepada mereka iaitu memberi keseimbangan agar serangga perosak lelompat daun (seperti bena perang) tidak membiak dengan terlalu cepat.

Mari tengok gambar yang diambil oleh Cikgu Roslizan Zakaria, Sedaka, Yan di mana beliau menggunakan produk SRI organik (dengan tambahan air tembakau jawa) pada awal musim. Alangkah gembiranya beliau melihat banyak sekali serangga yang tertangkap pada sarang labah-labah.

Labah-labah Sebagai Sahabat  Sawah

Labah-labah Sebagai Sahabat Sawah

Bayangkan, satu sarang itu dibuat oleh hanya seekor labah-labah, tapi serangga perosak yang ditangkapnya amat banyak. Kalau ada beribu labah-labah yang dibiarkan hidup, berapa juta serangga perosak yang dihalang daripada membiak. Jika kita racun awal, labah-labah dan sahabat sawah yang lain juga akan mati. Maka bermaharajalela serangga perosak. Al-kisah, bila sudah tidak terkawal, pokok padi disedut kering kontang dan seterusnya menyembah bumi. Terjadilah kerosakan yang amat memilukan seperti yang tersiar dalam berita akhbar, radio dan TV.

Mari tengok salah satu hasil kajian pihak IRRI yang dibentang oleh Dr K.L. Heong semasa Bengkel IPM di UKM September, 2012 lepas. Mereka mendapati bahawa apabila tidak dibuat semburan racun terhadap padi bagi tujuan mengawal ulat lipat daun, hasilnya adalah populasi bena perang amat kurang. Lihat rajah di bawah ini yang menyatakan bahawa dengan meracun pada awal pertumbuhan pokok padi menyebabkan kemungkinan serangan bena perang terjadi adalah 10 kali ganda. Ini adalah kerana kebanyakan sahabat sawah telah mati terkena racun, dan bena perang pula sangat cepat membiak. Dengan keadaan cuaca yang sesuai, serangan dan kerosakan disebabkan oleh bena perang tidak dapat dihalang lagi.

Tidak Meracun Awal - Kurang Bena Perang

Tidak Meracun Awal – Kurang Bena Perang – K.L. Heong IRRI

Tengok saja gambar yang diambil di Sekinchan yang menunjukkan bahawa kerosakan bena perang adalah pada jalur selebar semburan yang dibuat oleh alat penyembur yang digunakan. Dimana dengan meracun, kita akan terus sahaja membunuh sahabat sawah. Dengan itu populasi bena perang akan terus meningkat, dan seterusnya menyerang dan akibatnya pokok padi kering seperti gambar di bawah.

Kerosakan Bena Perang Mengikut Luas Kerja Meracun

Kerosakan Bena Perang Mengikut Keluasan Kerja Meracun – K.L. Heong, IRRI

Jadi Mak Tam nak cadangkan, gunalah produk SRI organik (SRI Anak) dicampur dengan air rendaman tembakau jawa pada padi berumur 15-18 hari lepas tanam. SRI Anak akan merangsang pokok cepat mengeluarkan anak, tumbuh dengan sihat, dan ramuan pencegah perosak dalam SRI Anak serta tambahan air tembakau akan menjauhkan ulat lipat daun. Pada masa yang sama kita jaga sahabat sawah supaya terus hidup melaksanakan tugas yang difitrahkan Allah swt kepada mereka, iaitu menjaga eko-sistem mikro dalam sawah. Perseimbangan ini akan memastikan populasi serangga perosak ditahap tidak membawa kerosakan kepada pokok padi.

Dan selagi kita menjaga kesejahteraan alam sekitar kita, Mak Tam yakin gema tasbih segala makhluk Allah yang hidup akan membawa berkat kepada kawasan itu. InsyaAllah. “Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.  Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi sentiasa mengucap tasbih kepada Allah Yang Menguasai (sekalian alam), Yang Maha Suci, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

Oleh itu bagi yang nak buat sendiri produk SRI, buatlah segera supaya boleh guna musim datang ni. Bagi yang tak minat nak buat sendiri, beli. Bagi yang luar Selangor, boleh tempah kat Pak Tam 019-3322-947. Produk SRI di Kedah dibekalkan oleh Shukri Osman 013-594-5068 / 04-714-1124. Lepas ini Mak Tam akan beritahu bagaimana untuk jaga tanah sawah agar subur dan penuh dengan mikrob bermanfaat. Jumpa lagi. 🙂

Advertisements

2 comments on “Padi SRI Selangor : Padi SRI Selangor : Jurnal Kembara Padi Kebal di Selangor – Part 5

  1. Pingback: Padi SRI Selangor : Benih GMO Kapas BT Adalah Satu Kesilapan – Part 15 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

  2. Pingback: Padi SRI Selangor : Skandal Benih Padi Dalam Negara – Part 14 | Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s