Padi SRI Selangor : Tanaman Kebal Membawa Kesal

Padi SRI Selangor : Tanaman Kebal Membawa Kesal

Tengoklan video ini dulu. Nanti Mak Tam akan terjemahkan apa yang dikata oleh mereka. Video ini adalah siaran berita pada Oktober, 2009. Ini adalah mengenai penggunaan racun rumpai yang berterusan sehingga rumpai babi menjadi kebal kepada segala jenis racun dan tidak terkawal. Yang rugi bukannya syarikat racun, bukan pegawai, bukan eksekutif. Yang tanggung rugi berpanjangan adalah petani, Petani, PETANI.

Video ini dibuat pada tahun 2009. Itu 3 tahun yang lalu. Bermakna banyak maklumat diseluruh dunia untuk kita rujuk sebelum meneruskan sesuatu cadangan yang mengguna racun, tambah pulak membiak tanaman kebal  racun. Sudah tentu akan mendatang musibah yang mungkin tidak terkawal oleh kita.

TERJEMAHAN DIBUAT OLEH GOOGLE TRANSLATE:

Oleh STEVE OSUNSAMI (@ SteveOsunsami)
Oct 6, 2009

Seluruh Wilayah Selatan Arkansa, terdapat rumpai yang manusia tidak lagi boleh bunuh. Ia dipanggil rumpai babi, dan selama beberapa dekad petani mengawal dengan menyembur tanah masing-masing dengan racun.

“Saya tidak pernah melihat apa-apa yang mempunyai impak yang sebesar ini kepada pertanian kita dalam tempoh masa yang singkat,” kata Ken Smith, seorang saintis rumpai di Universiti Arkansas.

Pada musim panas yang lalu, Pace Hindsely dari Ladang Kopi Creek dan petani lain mula perasan bahawa bahan kimia yang mereka guna secara rutin tidak lagi berkesan.

“Tiga tahun lepas masalah ini benar-benar meletup. Tiada cara atau kaedah bagaimana kita boleh mengawalnya,” kata Hindsely. “Saya bimbang tentang masa depan atau bagaimana ia akan terjadi pada tahun depan dan tahun-tahun seterusnya jika kita tidak mengawal rumpai ini.”

Rumpai telah mengambilalih ladang pertanian, dan tahun ini mereka mencekik lebih daripada satu juta ekar kapas dan kacang soya.

Dalam tempoh tiga bulan lepas, Jim Hubbard Double H Farms telah membelanjakan lebih daripada $ 500,000 cuba mengawal rumpai babi, dan mereka masih tidak akan mati.

“Teknologi yang hebat, tetapi ia hanya boleh pergi setakat ini,” kata Hubbard. “Jika teknologi meluncur ke hadapan, begitu juga alam sekitar. Rumpai dan segala-galanya akan menyesuaikan diri dalam keadaan yang ia terdedah dan akan bertukar untuk mengatasinya.”

“Sebahagian daripada sebab-sebab yang berkaitan dengan isu adalah penggunaan tanaman tunggal tahun demi tahun. Terdapat isu-isu sekitar menggunakan racun herba tanpa sebarang racun rumpai lain, dan terus terang saya katakan, percubaan untuk mengawal rumpai yang terlalu besar adalah mustahil,” kata Rick Cole, pengurus pembangunan teknologi pada kimia pembuat Monsanto.

Rumpai babi adalah salah satu rumpai yang menggerunkan. Ia tumbuh sehingga tiga inci sehari, dan pada dasarnya ia setebal kayu pemukul besbol. Ia membunuh tanaman dan memusnahkan jentera berat, menghalang petani dari membawa jentuai dan kenderaan pengutip kapas ke dalam ladang.

“Pokok rumpai babi menjadi begitu besar hingga kadang-kadang anda tidak boleh tarik mereka, jadi ia semakin menjadi satu masalah yang sangat, sangat buruk,” berkata Hubbard.

Peladang Sangat Berharapkan Penyelesaian

Peladang terus berusaha dengan mengambil buruh untuk berjalan melalui tanaman mereka dan memotong tumbuh-tumbuhan rumpai babi sebelum mereka merebak. Para saintis yang mencipta herbisid menyalahkan pelanggan mereka – petani – kerana lebih-penggunaan. Mereka mengatakan ia hanya menunggu masa sebelum alam datang dengan satu cara untuk bekerja di sekitar bahan kimia.

Para saintis sedang mencari penyelesaian, tetapi penyelesaian tidak akan sedia untuk tempuh tujuh tahun lagi.

“Rintangan herbisid bukan isu baru kepada kami,” kata Smith. “Kami telah sentiasa mengetahui kita akan berhadapan dengan rintangan herbisid. Tetapi kita sentiasa mempunyai teknologi baru yang akan datang ke dalam pasaran. Kami tidak mempunyai teknologi baru yang datang masakini.”

Sementara itu, petani akan terus kehilangan tanah pertanian mereka kepada musuh berupa rumpai babi yang kebal racun, dan dalam minggu-minggu akan datang sebahagian daripada mereka akan terpaksa untuk menuai tanaman mereka dengan tangan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s