Padi SRI Selangor : Superweeds, Superpests and Superprofits

Padi SRI Selangor : Superweeds, Superpests and Superprofits

Superweed

Superweed

Baca berita ini mengenai Super-Rumpai, Super-Perosak dan Super-Untung

TERJEMAHAN DIBUAT OLEH GOOGLE TRANSLATE:

Penyelidikan baru daripada Navdanya dan dari Kesatuan Saintis Prihatin AS membuktikan bahawa hasil kapas Bt sebenarnya adalah satu pertiga daripada apa yang Monsanto dakwa. Kejuruteraan genetik tidak akan membantu memberi makanan kepada dunia, tulis Vandana Shiva, tetapi ia akan membahayakan kesihatan awam dan ekosistem.

Kami telah berulang kali diberitahu bahawa kejuruteraan genetik (GE) tanaman akan menyelamatkan dunia. Mereka akan menyelamatkan dunia dengan meningkatkan hasil dan menghasilkan lebih banyak makanan. Mereka akan menyelamatkan dunia dengan mengawal perosak dan rumpai. Mereka akan menyelamatkan dunia dengan memberi petani benih toleransi kemarau (dan lain-lain ciri-ciri benih) yang akan menyediakan daya tahan dalam masa perubahan iklim.

Walau bagaimanapun, Maharaja GE (Monsanto) tidak mempunyai pakaian (dari satu legenda lama ‘Emperor’s New Clothes’). Semua dakwaan ini telah terbukti palsu berpandukan pengalaman dari seluruh pelusuk dunia. Dan hakikatnya adalah kejuruteraan genetik tidak meningkatkan hasil tanaman tunggal.

Penyelidikan Navdanya di India telah menunjukkan dakwaan Monsanto bahawa hasil kapas Bt pada 1,500 kg seekar adalah tidak benar kerana pada realitinya hasil purata hanya 400-500 kg seekar. Dan di Amerika Syarikat, laporan oleh Kesatuan Saintis Prihatin dipanggil ‘Failure to Yield’ telah membuktikan bahawa kejuruteraan genetik telah tidak menyumbang kepada kenaikan hasil mana-mana jenis tanaman. Menurut laporan ini, peningkatan hasil tanaman di Amerika Syarikat adalah disebabkan semata-mata oleh ciri-ciri tanaman konvensional.

Dalam 20 tahun pengkomersilan tanaman GE, hanya dua ciri telah dibangunkan pada skala yang ketara: toleransi kepada herbisid dan rintangan kepada serangga.

Tanaman bertoleransi herbisid (kebal Roundup) sepatutnya adalah untuk mengawal rumpai, dan tanaman Bt bertujuan untuk mengawal perosak. Tetapi bukannya mengawal rumpai dan perosak, tanaman GE telah membawa kepada bencana kewujudan rumpai super (superweeds) dan perosak super (superpests) dan, di Amerika Syarikat, tanaman Kebal Roundup telah menghasilkan rumpai yang tahan kepada Roundup.

Kira-kira 15 juta ekar kini diambil alih oleh rumpai super, dan dalam usaha untuk membunuh mereka di ladang, petani telah dibayar AS $ 12 seekar oleh Monsanto untuk menyembur lebih merbahaya iaitu racun herba seperti Agen Oren, yang telah digunakan semasa Perang Vietnam.

Di India, kapas Bt dijual bawah jenama dagangan Bollgard yang sepatutnya adalah untuk mengawal bollworm. Hari ini, bollworm telah menjadi tahan Bt kapas, jadi sekarang Monsanto menjual Bollgard II, yang mengandungi dua gen toksik tambahan. Apa yang telah berlaku adalah sejenis perosak baru telah muncul dan petani menggunakan lebih banyak lagi racun makhluk perosak.

Monsanto telah mendakwa bahawa melalui kejuruteraan genetik, ia boleh membiak tanaman untuk toleransi kemarau dan lain-lain ciri-ciri berdaya tahan iklim. Ini adalah janji palsu. Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) menyatakan dalam penilaian draf alam sekitar yang baru iaitu jagung GE toleransi kemarau, “sama setanding jenis yang dihasilkan melalui teknik pembiakan konvensional sedia ada dalam ulasan pengeluaran jagung pengairan”. (Mak Tam: Saya pernah dengar dakwaan yang sama dalam negara kita mengenai satu jenis tanaman makanan utama. Sekarang penanamannya meluas kerana ada ramai dari kalangan petani yang menanamnya mendapat hasil yang tinggi. Walau pun petani disyorkan menanam tanaman jenis ini hanya 2 kali, tetapi oleh kerana ‘kehebatannya’, petani terus menanam 3 – 4 kali. Malah ada kalangan mereka yang berhasrat untuk terus menanamnya.)

Helen Wallace, GeneWatch UK mengingatkan: “Industri GM (pengubahsuaian genetik) kini perlu menghentikan percubaan untuk memanipulasi orang ramai untuk mempercayai bahawa tanaman GMlah yang diperlukan untuk memberi makanan kepada dunia.”

Walaupun Maharaja GE tidak mempunyai pakaian – tanaman GE pastinya tidak boleh menyediakan makanan untuk dunia – ia mempunyai potensi untuk kedua-dua kemudaratan dan memperhambakan dunia. Terdapat cukup kajian bebas untuk menunjukkan bahawa makanan GE boleh menyebabkan kerosakan kesihatan. Sebagai contoh, penyelidikan biokimia Arpad Pusztai telah menunjukkan bahawa tikus yang diberi makan dengan kentang GE membangunkan pankreas membesar, mengalami ceduk otak dan telah rosak imuniti, dan penyelidikan Gilles-Eric Seralini telah menunjukkan bahawa kerosakan organ lain juga boleh berlaku.

Bertindak atas perintah Majlis Eropah, Jawatankuasa Penyelidikan Bebas dan Maklumat Kejuruteraan Genetik (CRIIGEN) dan universiti di Caen dan Rouen telah mampu untuk mendapatkan memegang data untuk 2002 Monsanto ujian makan terhadap tikus, yang mereka umumkan dalam tahun 2005. Para penyelidik mendapati bahawa tikus yang diberi makan dengan tiga jenis GE jagung yang diluluskan iaitu NK603 (diubahsuai untuk menjadi toleran kepada Roundup) dan MON810 dan MON863 (kedua-dua kejuruteraan untuk mensintesiskan toksin yang digunakan sebagai racun serangga) – semua organ tikus mengalami kerosakan.

Menurut Seralini, seorang biologist molekul di Universiti Caen, data “jelas menggariskan kesan buruk pada buah pinggang dan hati dan pemakanan, organ detoksifikasi, serta tahap yang berbeza kerosakan ke jantung, kelenjar adrenal, limpa dan sistem haematopoietic” .

Industri bioteknologi telah diserang Pusztai, Seralini dan setiap saintis lain yang telah melakukan penyelidikan bebas terhadap organisma yang diubahsuai secara genetik (GMO). Ia akan muncul bahawa GM tidak boleh wujud bersama-sama dengan kemerdekaan dan kebebasan sains.

Selain kesannya terhadap kesihatan, GM mempunyai kesan ekologi yang teruk, yang paling ketara ialah pencemaran genetik. (Petani Kanada iaitu Percy Schmeiser hilang benih kanola sebagai akibat pencemaran dari tanaman GE negara jiran.)

Di samping menyebabkan kemudaratan kepada ekosistem dan kesihatan awam, benih dan tanaman GE menyediakan laluan bagi syarikat kepada benih ‘sendiri’ melalui paten dan hak harta intelek (IPR). Paten memberikan royalti bagi pemegang paten dan monopoli korporat. Ini diterjemahkan ke dalam Untung super (Superprofits) untuk Monsanto. Bagi petani ini bermakna hutang. Lebih daripada 250,000 petani India telah membunuh diri dalam tempoh masa sedekad setengah ini. Kebanyakan kes bunuh diri telah di kawasan penanaman tanaman kapas, di mana Monsanto telah menubuhkan monopoli benih melalui kapas Bt.

Gabungan paten, pencemaran genetik dan penyebaran monocultures bermakna masyarakat kehilangan kebebasan benih dan kebebasan makanan. Peladang kehilangan kebebasan mempunyai benih dan memperkembangkan makanan organik, dan bebas daripada ancaman pencemaran oleh tanaman GE. Rakyat kehilangan kebebasan mereka untuk mengetahui apa yang mereka makan, dan tidak mempunyai pilihan untuk makan makanan bebas GE.

Ini adalah sebab mengapa tanaman GE adalah satu isu untuk demokrasi. Demokrasi Makanan adalah hak dan tanggungjawab semua orang. Setiap daripada kita mesti mempertahankan kebebasan makanan kita dan menggesa kerajaan kita untuk melindungi hak rakyat mereka dan berhenti menyokong pengambilalihan korporat benih dan makanan kita. Setiap daripada kita adalah penting untuk mewujudkan demokrasi makanan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s