Padi SRI Selangor: Ilmu SRI Mencetus Paradigma Baru

Padi SRI Selangor: Ilmu SRI Mencetus Paradigma Baru

Poster Mesin Landak

Poster Mesin Landak

Anugerah Mesin Landak

Anugerah Mesin Landak

Othman Mogek

Othman Mogek

.
.
.

Othman1

hadiah-inovasi

Othman Mogek Pemenang Hadiah Inovasi (Kategori Petani) 2012

Pagi tadi Mak Tam bersembang dengan Saudara Othman Mogek, penerima Anugerah Inovasi Pertanian 2012 Jabatan Pertanian dalam kategori inovasi petani bagi mesin power landak (mesin kawalan rumpai padi organik). Memang amat teruja Man apabila bercakap mengenai pengalamannya semasa sesi soaljawab selepas majlis anugerah. Tapi bagi Man yang telah bersama-sama Mak Tam dan Pak Tam sejak 3 musim (Laporan yang diberi link oleh Cornell University, Ithaca, New York) mengkaji dan membuat pelbagai prototaip mesin melandak dalam ikhtiar untuk mempermudahkan penanaman SRI (System of Rice Intensification), soalan-soalan yang diajukan kepadanya sudah tentu sahaja mudah dijawabnya. Dia juga menanam padi secara SRI ditepi rumahnya untuk dijadikan beras untuk dimakan keluarganya.

Memang susah bagi seseorang yang tidak menanam dan menguruskan sendiri tanaman padi SRI untuk mempercayai bahawa dengan menggunakan 6 prinsip SRI iaitu tanam anak benih muda (umur semai kurang daripada 10 hari), hanya tanam satu anak padi sahaja, berjarak yang luas iaitu 30cm x 30cm, air sawah diberi acap-acap sahaja bagi 45 hari pertama, tanah di antara baris dilandak (digembur bagi tujuan buang rumput dan pengudaraan), dan menggunakan baja organik boleh merangsang padi beranak melebihi 100 anak. Tengok gambar di bawah ini yang diambil pada tanaman musim ketiga secara SRI di Tunjong, Kelantan. Tanaman yang sebelah kiri gambar mempunyai 103 anak dan yang sebelah kanan mempunyai 60 anak. Tanaman ini telah ditanam 3 musim berturut cara SRI dan tidak diberi walau pun sebutir baja kimia atau setitik racun kimia. Hasil pada masa tersebut mencapai hampir 9 tan sehektar

100-anak

Percubaan yang kami buat di Stesen Parit 4, Sg Besar memberi dalam lingkungan 47 anak padi serumpun kerana ini adalah kali pertama padi ditanam secara SRI. Faktor tanah sawah belum pulih dari penggunaan racun kimia adalah salah satu sebab pokok padi belum boleh mendapat anak yang banyak daripada itu. Tapi cuba pulak kita lihat kepada kemampuan satu benih padi beranak pada tanah sawah yang telah menjalankan SRI lebih dari 10 musim. Gambar ini diambil di Indonesia dan mempunyai anak melebihi 260 anak (yakinlah bahawa sebiji benih padi itu jika ditanam satu sahaja dan diurus secara SRI, ia akan menyerlahkan potensi pertumbuhan dan penghasilan tertinggi yang mampu dicapainya).

Padi 260 Anak

Padi 260 Anak

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai SRI dan kehebatannya, jemputlah ke SRI 2013 iaitu Persidangan Kedua SRI pada 11-13 Jun, 2013. Hebahan akan dibuat pada awal tahun 2013.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s