Padi SRI Selangor: Sepetang Bersama Pegawai-Pegawai Kementerian Pertanian Afghanistan

Padi SRI Selangor: Sepetang Bersama Pegawai-Pegawai Kementerian Pertanian Afghanistan

Pertanian Ekologi untuk pegawai Kementerian Pertanian Afghanistan

Pertanian Ekologi untuk pegawai Kementerian Pertanian Afghanistan

Memang petang ini satu petang yang memberi kepuasan kepada usaha-usaha selama ini. Keinginan untuk menghalakan pertanian kepada cara yang lebih menyihatkan, yang berupaya mengurangkan kos pengeluaran, dan sudah pastinya meningkatkan pendapatan petani menjadi keinginan universal. Semua orang mahu yang lebih baik.

Satu soalan yang diajukan kepada Mak Tam adalah macam mana nak buat baja dan pencegah perosak secara organik. Mak Tam jawab tidak cukup masa kerana yang diberi hanya dua jam. Kalau diberi masa yang lebih panjang, boleh saja diberikan resepinya bagi tumbuhan atau bahan sisa yang boleh didapati di negara mereka. Yang dah tentu tiada adalah pokok buluh. Mmm.. ini kena fikirkan macam mana nak buat IMO yang power.

Sebelum Mak Tam masuk ke bilik latihan, Kamari, pembantu sesi memberi pesanan. Hampir separuh peserta latihan tidak faham bahasa Inggeris. Jadi Mak Tam perlu cakap agak perlahan. Dan nanti akan ada masa mereka akan minta luang masa untuk berbincang.

Jadi semasa Mak Tam bercakap, Mak Tam terdengar salah seorang mereka berkata “mesyuarah”. Semasa itu Mak Tam pun diam dan mereka berbincang dengan penuh semangat. Topik masa itu adalah tentang petani membuat sendiri baja dan perosak dari bahan alam semulajadi. Lama juga perbincangan mereka.

Bahasa rasmi mereka dipanggil Dari. Jadi nota Mak Tam yang dalam bahasa Inggeris dihantar 10 hari terdahulu telah pun diterjemahkan kedalam bahasa Dari. Teruja juga Mak Tam kerana ini sesuatu yang unik. Kalau dari bahasa Melayu ke Inggeris, dan sebaliknya tu, itu sudah biasa. Lihatlah bentuk rupa tulisan yang serupa dengan Jawi di bawah ini.

Terjemahan Nota ke Bahasa Dari

Terjemahan Nota ke Bahasa Dari

Setelah selesai, ketua mereka menyampaikan cenderahati. Sudah sampai ke rumah baru Mak Tam buka. Lagi satu surprise. Buat pertama kali Mak Tam tengok saffron yang tulen. Sila baca kat sini untuk tahu khasiatnya. Juga sekeping kain tenunan mungkin sebagai tudung. Besar hati Mak Tam menerima pemberian ini.

Cenderahati dari Afghanistan

Cenderahati dari Afghanistan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s