SRI ORGANIK : Bagaimana SRI Membantu Anda Menjimat Kos Bertani?

SRI ORGANIK : Bagaimana SRI Membantu Anda Menjimat Kos Bertani?

SRI ORGANIK : Saudara Roslan Mendapat Harga Istimewa Untuk Padinya

SRI ORGANIK : Saudara Roslan Mendapat Harga Istimewa Untuk Padinya

Saudara Roslan adalah jiran kami. Pada tahun lepas beliau memberitahu bahawa diatas gesaan keluarganya, dia telah mengambil keputusan untuk menyewa tanah sawah dikampungnya Sayung, Kuala Kangsar, Perak seluas hampir 200 ekar untuk diusahakan. Ini adalah satu usaha yang banyak sekali memakan belanja, dan Roslan mencari alternatif yang lebih murah.

Semasa bersembang dengan Pak Tam di surau, Roslan mengetahui mengenai kaedah SRI. Pak Tam juga menceritakan bagaimana Roslan boleh mengurangkan kos dengan membuat baja dan penghindar perosak/penyakit sendiri. Mereka berjumpa di salah sebuah bengkel SRI ORGANIK di Sabak Bernam. Pada mulanya, Roslan nampak teragak-agak untuk menggunakan baja buatan petani sendiri, tetapi itu tidak menghalangnya untuk mencuba. Dia membeli bekalannya untuk digunanya.

Tetapi percubaan pertama ini hanya menggunakan satu jenis ramuan sahaja. Kemudiannya kami dapat tahu bahawa pekerjanya enggan mengguna bahan selain daripada racun kimia yang biasa diguna. Maka berhenti disitulah percubaan Roslan dengan SRI ORGANIK pada musim tersebut.

Pada musim lepas, Roslan datang membuat tempahan sekali lagi. Kali ini untuk 80 ekar. Tapi pada masa yang sama dia juga membuat baja SRInya sendiri. Kali ini dia dapat menggunakan lebih banyak rumusan SRI ke atas padinya.

Alhamdulillah, semasa kami memberi kursus membuat produk SRI ORGANIK kepada petani di Kg Talang, Kuala Kangsar pada 16 Jun, 2012 lalu, kami dihubungi oleh Roslan. Sebelum ke Kg Talang, kami dibawa Roslan ke Sayung.

SRI ORGANIK : Labah-labah Menghiasi Sawah Roslan

SRI ORGANIK : Labah-labah Menghiasi Sawah Roslan

  Masih pagi dan berkabus kawasan ini. Sebahagian sawahnya telah dituai, Tapi saya teruja melihat sarang labah-labah yang banyak. “Wah. Ini petanda Roslan tak guna racun disawahnya!” fikir saya.

Roslan bangga menceritakan mengenai ikan sepat dan puyu yang banyak di sawahnya. Dia juga mendapat tawaran harga padi yang sangat menarik dan lebih daripada sawah-sawah berjiran dengannya. Jiran-jirannya semua menggunakan racun kimia seperti yang biasa. Hanya Roslan sahaja tidak menggunakan raun kimia.

Jadi apakah produk yang digunakan oleh Roslan? Dia menggunakan produk SRI ORGANIK buatan petani di Selangor. Harganya murah dibanding dengan racun kimia. Petani padi Selangor sedang dibimbing dengan cara-cara memilih bahan mentah, cara membuat produk dan cara menggunakannya produk SRI ORGANIK dengan betul di sawah. Anda juga boleh melakukannya. Syarikat NS NATURE RICE mengedar produk SRI ORGANIK dan juga memberi khidmat perundingan dan latihan membuatnya.

SRI ORGANIK : NS Nature Rice Firma Perunding Pertanian - Hubungi Pak Tam 019-3322-947

SRI ORGANIK : NS Nature Rice Firma Perunding Pertanian – Untuk Bekalan Hubungi Pak Tam 019-3322-947. NSNR berdaftar dengan Kementerian Kewangan dan menawarkan khidmat perunding dan latihan S.R.I. (System of Rice Intensification) kepada badan kerajaan dan korporat.

Satu lagi produk SRI ORGANIK yang sangat membantu mengurangkan kos adalah SRI IMO. Produk ini disemburkan kepada jerami segar, dan jerami dibajak masuk ke dalam tanah, akan membuat tanah sawah kita lebih subur dengan penambahan mikrob yang berguna. Cuba sendiri dan nikmati kelebihannya!

Dengar pulak apa kata saudara Azri dari Peket 60, Sg Besar, Selangor mengenai bagaimana produk SRI Organik mengurangkan kosnya. Yakinilah.. produk SRI ORGANIK boleh meringankan beban perbelanjaan bertani anda.

Advertisements

3 comments on “SRI ORGANIK : Bagaimana SRI Membantu Anda Menjimat Kos Bertani?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s