Padi SRI Selangor : SRI-D’Dorani Melangkah Gagah

Padi SRI Selangor : SRI-D’Dorani Melangkah Gagah

UPDATE :  Jika berminat menengok gambar-gambar pada hari kursus,sila kik di sini.

SRI D'Dorani Melangkah Gagah Ke Arena Pertanian Fitrah Alam

SRI D'Dorani Melangkah Gagah Ke Arena Pertanian Fitrah Alam - Syabas dan Tahniah kepada Puan Salbiah Sani, Tok Sidang Shafie bin Zakaria dan pasukan SRI-D'Dorani

Sebelum ini, kita telah melihat kepada penubuhan SRI-D9 yang beroperasi di Parit 9, Sg Leman, Selangor. Alhamdulillah, semalam sebuah lagi bengkel pengeluar produk SRI melangkah ke arena pertanian fitrah alam. Penekanan SRI sebagai langkah yang paling menguntungkan adalah berusaha kearah mengurangkan kos bersawah. Selama dua musim bersawah, rakan-rakan SRI di Sg Leman, Sawah Sempadan, Panchang Bedena, Pasir Panjang, Sg Nipah dan Sg Hj Dorani telah menceritakan dengan gembiranya tentang prestasi tanaman padi mereka yang menggunakan produk SRI, dan juga penjimatan yang mereka buat dengan pengurangan membeli racun kimia dan baja tambahan.

Produk SRI : Label Botol SRI Anak, SRI Bunga, dan SRI Buah

Produk SRI : Label Botol SRI Anak, SRI Bunga, dan SRI Buah

Dengan mengguna baja subsidi dan insentif yang diberi oleh kerajaan, dan menggabungkan penggunaan produk SRI, mereka rata-rata menikmati tiga kelebihan – kos pengeluaran bersawah berkurangan, mereka kurang menggunakan racun kimia (sembur produk SRI yang mesra alam adalah selamat), dan ramai yang menikmati hasil padi yang lebih.

Mak Tam nak berjumpa dengan setiap mereka yang menggunakan produk SRI dan temuramah mereka. Video-videonya nanti akan dikongsi di blog ini agar ramai dikalangan kita dapat mendengar sendiri testimoni mereka. Bak peribahasa Melayu, hanya jauhari sahaja mengenal manikam. Jauharinya di sini adalah para petani. Jadi kalau nak tanya sama ada sesuatu itu baik atau tidak untuk mereka, hanya mereka yang tepat membuat penilaiannya.

Syabas Puan Salbiah Sani

Puan Salbiah Sani Mengorak Perubahan di Kampung Sg Hj Dorani

Pada masa yang sama, Puan Salbiah Sani, Pembantu Pertanian Kawasan, memainkan peranan yang sangat positif memberi motivasi dan bimbingan kepada kumpulan ini. Bukan sesuatu yang senang untuk menubuhkan kumpulan sebegini. Bukan senang juga untuk mendapat kepercayaan petani sekeliling untuk menggunakan produk SRI di sawah mereka.

Ini adalah kerana bagi ramai petani, hasil padi mereka merupakan pendapatan yang menyara keluarga mereka. Jika terdapat kekurangan pada hasil, maka akan menyusahkan mereka sekeluarga. Jadi untuk membuat perubahan kepada sesuatu yang telah menjadi kebiasaan bukannya sesuatu yang mudah.

Di sinilah Pak Tam dan Mak Tam menawarkan diri untuk menghebahkan cara-cara yang boleh dibuat untuk mengurangkan kos bersawah, dan satu langkah yang agak mudah untuk menaikan hasil padi. Hingga ke hari ini, entah berapa banyak penerangan dan latihan yang telah kami lakukan sejak awal 2011, Mak Tam pun dah lupa. Tapi yang tentunya, kami berdua sangat ‘motivated’ kerana sambutan dari rakan-rakan tani sangat mesra dan terbuka.

Bagi kami berdua, yang mustahak adalah menyampaikan maklumat kepada para rakan tani. Jawab segala pertanyaan semampu yang boleh. Alhamdulillah, bagi yang mengambil inisiatif membuat perubahan kepada mencuba produk SRI, seperti mengguna bahan pereput SRI dan baja serta pencegah perosak alami SRI, telah menikmati pengurangan kos dan peningkatan hasil. Kami akan terus berusaha agar banyak lagi ilmu fitrah alam yang dapat dikongsi bersama. InsyaAllah.

Di bawah ini adalah beberapa gambar pada hari itu untuk tatapan. Semoga dipermudahkan segala urusan… Amin..

"Angkat tangan jika ingin tahu cara megurangkan kos bersawah"

"Angkat tangan jika ingin tahu cara mengurangkan kos bersawah" (Klik untuk besarkan gambar)

Muslimat Juga Tidak Mahu Ketinggalan

Muslimat Juga Tidak Mahu Ketinggalan

———————————————————————————————————————————————–

Latihan Membuat Campuran Produk SRI

Latihan Membuat Campuran Produk SRI

Kehadiran Petani

Kehadiran Petani

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s