System 0f Rice Intensification : Hasil Padi SRI Tertinggi Di Dunia

System 0f Rice Intensification : Hasil Padi SRI Tertinggi Di Dunia

Padi SRI Hasil Tinggi

Padi SRI Hasil Tinggi (Klik untuk baca)

UPDATE:  Saintis dari IRRI pergi ke Bihar untuk mengkaji pencapaian petani ini. Sila baca di sini.

Saya jumpa berita ini dari akhbar online The Philippine Star bertarikh 18 Dis, 2011. Secara ringkasnya ia melaporkan seorang petani, Sumant Kumar dari Bihar, India menggunakan cara SRI dan mendapat hasil 22.4 tan/hektar pada November 2011 lalu.

Disamping itu, petani yang berjiran Krishna Kumar mendapat hasil 22 tan, Nitish Kumar 19.6, Ramanand Singh 19.2, dan Sanjay Kumar 19 tan. Semua mereka menggunakan kaedah SRI. Juga tidak diketahui sama ada hasil padi SRI yang dilaporkan di India itu  adalah SRI organik, separa organik atau inorganik.

Semasa saya membaca berita itu, terlintas diminda saya tentang kesahihan berita ini. Ada mungkinkah padi boleh memberi hasil sebegitu tinggi? Jika ianya betul, bolehkah kita di Selangor ini mencapai hasil sedemikian?

Lama juga saya memikirkan perkara ini. Di Tunjong, Kelantan penanaman padi SRI organik dibuat dengan tidak menggunakan langsung bahan agrokimia, baik baja mau pun racun. Juga tidak memerlukan baja dan bahan kawalan perosak organik yang banyak.

Di Selangor telah dicuba oleh Encik Toif dari Blok W, Sawah Sempadan cara 100% SRI organik dan mendapat hasil 7.2 tan/hektar.  Beliau menjual padi kepada pengilang swasta dengan harga RM1,400/tan. Bayangkan pengilang tersebut menjadikan beras beliau sebagai beras organik yang dijual dengan harga paling minima RM6/kg. Banyak duit tu..

Pada saya, siapa yang tidak mahu hasil yang tinggi seperti yang dilaporkan di Bihar, India itu. Hanya kita di Selangor yang ingin mencuba sahaja yang akan dapat membuktikan kebenarannya. Buat masa ini, sementara menunggu adanya mesin menanam satu anak benih satu point, marilah kita gunakan prinsip SRI dalam tanaman padi konvensional dulu. InsyaAllah, akan ada insan yang berhati cekal, dan penuh keyakinan yang akan mencuba untuk mencapai hasil yang melangkau 12 tan/hektar.

Walau apa pun, semasa Seminar Mekanisasi Padi SRI, seorang pegawai kanan BERNAS menyatakan bahawa pihak BERNAS ingin mendapatkan sekurang-kurangnya 3,000 tan padi SRI organik semusim dengan harga diantara RM1400 – RM1500 se tan (yang ni tak sempat dirakam). Duh.. apa lagi yang ditunggu? Ayuh.. jom kita belajar cara SRI dan bagaimana nak dapat padi yang layak digelar padi SRI organik. Tunggu berita terkini bulan Januari 2012 nanti.

Advertisements

One comment on “System 0f Rice Intensification : Hasil Padi SRI Tertinggi Di Dunia

  1. Pingback: Saintis IRRI Melawat Bihar Mengkaji Rekod Dunia Penghasilan Padi « Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s