Kurangkan Kos Bersawah – Siri 1 (Masukkan Jerami Segar Kedalam Tanah Basah)

Padi SRI Selangor : Kurangkan Kos Bersawah – Siri 1 (Masukkan Jerami Segar Kedalam Tanah Basah)

Pegawai Jabatan Pertanian Negeri Selangor

Pegawai-Pegawai Jabatan Pertanian Negeri Selangor

Hari ini rasa bersemangat sungguh. Alhamdulillah.. Pak Tam dan Mak Tam masuk gear empat dalam usaha menyebarkan berita gembira bahawa melalui SRI, dan kerjasama rakan-rakan dari Jabatan Pertanian serta warga tani, kami telah menemui rahsia mengurangkan kos bersawah, malah termasuk kos bertanam sayur.

Bukan pengurangan yang sedikit, tetapi yang sudah tentunya menggembirakan semua yang membuatnya. Hingga sekarang, hampir 200 orang mendampingi cara SRI. Dan belum ada seorang pun yang mengatakan dia tidak gembira dapat menjimatkan duit. Sudah tentu sahaja senyuman meleret apabila ditanya kepada mereka pengalaman menggunakan produk bio-baja dan bio-pestisida yang dibekalkan oleh SRI-D9. Juga sudah ada yang mula membuat produk SRI secara berperingkat. Tak kurang juga yang ingin belajar membuat IMO2 atau MOL Nasi.
Sebagai membuka Siri 1 – “Kurangkan Kos Bersawah” ini, Mak Tam nak bawa semua melawat Sawah Sempadan. Bulan November 2011 lalu, boleh kata keseluruhan kawasan Sawah Sempadan siap menuai. Kena pula masa itu hingga ke pertengahan Disember, cuaca mendung dan selalu hujan. Melihat kepada tanah sawah yang basah, Pak Tam cadangkan agar demo untuk merawat jerami segar dan memasukkannya balik ke dalam tanah diadakan.

Kami berbincang dengan Encik Zaimi, pegawai pertanian yang bertanggungjawab, dan Zaimi mencadangkan 10 lot di blok W dijadikan petak demo. Perkara tersebut mendapat persetujuan Jabatan Pertanian Negeri Selangor. Maka pada 16 November, Encik Talib dan rakan-rakan dari PLKP, Tg Karang telah memulakan kerja-kerja. Lihatlah video di bawah ini.


.
Bagaimana pulak merawat dan memasukkan jerami dalam tanah boleh membawa kepada penjimatan kos bersawah? Mari kita bincangkan perkara tersebut.

Prof Dr Iswandi Anas - Jerami Segar Adalah Baja

Prof Dr Iswandi Anas - Jerami Segar Adalah Baja

1. Dengan hanya membuat pembajakan tanah sawah sebaik saja siap menuai, kita dapat mengembalikan segala baja yang ada dalam jerami masuk ke dalam tanah. Cuma ada satu sahaja yang baru, iaitu dengan menyemburkan jerami segar tadi dengan IMO2 (MOL Nasi) dan FPJ (MOL Kangkung). Ini akan menambahkan mikrob yang mereputkan jerami ke dalam tanah. Bahan organan yang reput dengan baik dalam tanah akan bertambah. Hidupan kecil dan halus yang ditempatkan didalam tanah oleh Penciptanya untuk bekerja mengilang makanan untuk tumbuhan membiak dengan banyak.

2. Bahan pereputnya boleh dibuat sendiri. Sila muat turun nota latihan Pak Tam mengenai “Cara Membuat IMO1 & IMO2“. FPJ atau MOL Kangkung boleh dibuat sendiri juga. Muat turun buku Panduan Natural Farming ini. Ikut panduan di mukasurat 6 dan 7. Buat jangan tak buat. Sesiapa yang bersawah sudah tentu tahu harga pereput dipasaran. Kan itu sudah dapat jimat banyak, tu… Kalau nak cuba khasiatnya, beli saja kat SRI-D9.

3. Dalam tanah yang tidak tercemar oleh bahan agrokimia teramat banyak jenis dan bilangan bakteria, kulat, cacing, hidupan kecil, dan pelbagai lagi. Tapi bagi tujuan pereputan, sejenis bakteria yang sangat banyak jasanya, iaitu Bacillus subtilis. Sebulan dua ini setiap hari Mak Tam cari maklumat mengenai bakteria ini. Sungguh mengagumkan peranan yang diberi ALlah swt kepada bakteria ini. Tapi kali ini biarlah disini dulu. Mak Tam akan bercerita mengenai bakteria yang hebat ini dalam satu posting yang tersendiri.

4. Bagi kawasan yang kering, cara memasukkan jerami akan jadi agak susah sikit. Ada satu peringkat yang perlu dibuat sebelum menyembur IMO2 dan FPJ. Posting selepas ini Mak Tam akan beritahu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s