System of Rice Intensification (SRI) in Malaysia : Giving Credit Where Credit Is Due

System of Rice Intensification (SRI) in Malaysia : Giving Credit Where Credit Is Due

.

Padi SRI Selangor : Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor

Padi SRI Selangor : Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim, MENTERI BESAR SELANGOR

.

“…Selangor state is becoming a source of innovation for advancing SRI, ranging from pest control (for goldenapple snails that eat young seedlings), to utilizing microorganisms to enhance soil biological processes, to state-of-the-art mechanical engineering…”  

Prof Dr Norman Uphoff, Senior Advisor SRI-Rice, 

Cornell University, Ithaca, New York.

.
Tanggal 2 Ogos, 2010, Pak Tam dan saya mendapat mandat daripada Tan Sri untuk meneliti penanaman padi yang ada di Tunjong, Kelantan, yang juga mempunyai kaitan dengan cara menanam padi di Tasikmalaya, Jawa Barat, Indonesia.

Sejak hari tersebut, pelbagai pengalaman baru yang mencabar minda kami lalui. Satu terus kekal dan bersemarak, iaitu semangat untuk menggunakan ilmu SRI (System of Rice Intensification) dan mengadaptasikan ia untuk dimanfaatkan oleh seramai petani yang boleh.

Pak Tam dan saya berasa amat besar hati mendapat kepercayaan meneruskan usaha mencari jalan menggunakan ilmu SRI untuk petani sejagat. Walau pun ada masanya terpaksa menongkah arus, but it’s all worth it in the end. Amat berbaloi akhirnya 😀

Ilmu SRI adalah ilmu untuk memperkasakan sekelian makhluk dalam zone akar tanaman (rhizosphere). Banyak perkara mengenai mikrobiologi tanah yang kita perlu belajar. Mengetahui dan memahami bagaimana mikrob dan kehidupan seni dalam tanah berfungsi akan mencerahkan pemahaman kita. Usahalah untuk mengorek rahsianya.

Melalui SRI kami menjumpai jawapan kepada pengurangan kos pengeluaran tanaman, baik padi atau pun sayuran. Apa mungkin kita berpaling ke arah lain apabila terbukti produk SRI yang berasaskan konsep natural farming Korea memberi alternatif kepada baja dan racun kimia? Petani menghela nafas lega apabila duit dari keringat kudratnya sekarang tidak perlu dihantar kepada kedai racun seperti yang dibuatnya setiap musim.  Subhanallah..

Bagi ramai ahli pertanian, SRI merupakan sesuai hanya untuk petani yang tinggal di negara mundur, yang mana tenaga buruhnya banyak dan murah. Mereka dengan penuh yakin bahawa SRI tiada tempat untuk negara yang mana pertaniannya bermekanisasi sepenuhnya seperti di jelapang padi di Malaysia.

Tapi kami mengambil pandangan yang lebih terbuka. Dalam dunia yang penuh berteknologi ini, semua perkara boleh di mekanisasikan. Dari tanam satu anak satu point kepada kerja melandak. Cuma kedua perkara ini sahaja yang memerlukan pengubahsuaian pada mesin yang sedia ada dalam negara.

Mesin melandak terbaru telah menembusi kebuntuan minda dan direalisasikan. Hanya tinggal mesin yang menanam satu anak satu point sahaja. Berita yang baru saya dengar dari Tuan Haji Ali Boher, Tuanpunya Sendi Enterprise yang membekalkan perkhidmatan menanam padi, mesin yang menanam padi hibrid di Jepun dan China memang sudah digunakan untuk tanam satu. Mmm.. tersenyum saya mendengarnya. Mungkinkah dengan wujudnya mesin menanam satu anak satu point ini akan menjadi ‘the last bastion of opposition?’

Walau apa pun, segelintir petani di Selangor, Kedah, Kelantan, Pulau Pinang, dan Perak sudah ada yang mengorak langkah untuk mendampingi SRI. Masa akan mencerahkan kefahaman dan mencetus penerimaan. SRI cuma satu lagi pilihan yang petani boleh ambil dalam keadaan biasa, atau dalam keadaan kekurangan bekalan benih, atau dalam situasi kekurangan bekalan air ke sawah, dan dengan keinginan mengurangkan kos pengeluaran yang sekarang amat membebankan petani. Pilihan ada didepan mata kita. Tiada yang memaksa, tiada yang menyuruh. Cuma kami memberikan pencerahan minda dan pemahaman mengenai potensi yang ada pada SRI – System of Rice Intensification.

Advertisements

One comment on “System of Rice Intensification (SRI) in Malaysia : Giving Credit Where Credit Is Due

  1. Pingback: Padi SRI Selangor: Ilmu SRI Mencetus Paradigma Baru « Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s