Post SRI Selangor : Produk SRI-D9 Di Karnival SelangorKu, Tg Karang

Post SRI Selangor : Produk SRI-D9 Di Karnival SelangorKu, Tg Karang (29 Sep – 4 Okt, 2011)

Padi SRI Selangor : Penyakit Bakteria Padi (Bacterial Leaf Blight) Di Sawah Sempadan

Padi SRI Selangor : Penyakit Hawar Daun Bakteria Padi (Bacterial Leaf Blight) Di Sawah Sempadan

Pada hari Pak Tam dan Mak Tam menuju ke Kedah, kami singgah di rumah En Razak (selepas ini akan dipanggil Pak Lang, panggilannya di kampong) di Parit 9, Sg Leman. Man dan Azmi pun sama menunggu. Dalam perbualan kami, Pak Lang memberitahu bahawa mereka telah mengambil keputusan untuk mempromosi dan menjual produk SRI di Karnival SelangorKu. Go SRI Go. Satu langkah yang baik untuk memperkenalkan produk SRI kepada ramai lagi petani padi.

Kami berdua mengunjungi gerai mereka bersama rakan-rakan dari Brunei. Apa yang kami lihat adalah pengunjung ramai dari kalangan petani-petani Sawah Sempadan dan Sg Burong. Saya memasang telinga kepada pertanyaan pengunjung untuk mengetahui soalan-soalan yang mereka ajukan.

Ramai yang bertanya mengenai keberkesanan produk SRI, apa ramuan yang diguna, bolehkah produk SRI membantu mengawal penyakit padi. Pak Lang rasa simpati kepada mereka yang padi telah dijangkiti penyakit bakteria (bacterial leaf blight) tetapi memberitahu bahawa produk SRI perlu diguna dari peringkat benih, barulah pokok padi dapat bertahan daripada penyakit. Kalau sudah kena, tidak boleh dibantu lagi. Kalau sembur racun kimia pun, pokok sudah berpenyakit, tidak dapat dibantu lagi. Cuma harap pokok yang tak kena lagi tu belum tentu boleh diselamatkan.

Man bercerita pada hari sebelumnya mereka dapat ramai petani dari Sg Burong mengajukan pertanyaan mengapa petani Sg Burong tidak diberitahu mengenai produk SRI. Man menyatakan mungkin mereka juga risau kalau-kalau penyakit di Sawah Sempadan merebak ke kawasan mereka.

Pak Lang berkata bahawa jika seseorang itu masuk ke dalam sawah yang dijangkiti penyakit ini, dan kemudian berjalan ke kawasan sawahnya yang masih sihat, atau berjalan ditepi sawah berjiran, sudah tentulah kawasan ini semua akan juga berjangkit. Dan jika sudah berjangkit, padi akan menjadi ringan. Pak Tam kata orang kampung panggil ‘padi spring’. Padi yang dituai nampak banyak, tetapi bila dimasukkan ke dalam lori, kemudian kita pijak atas timbunan padi itu, kita akan terasa seperti ‘berspring’ kerana padi tidak padat.

Kehilangan berat padi boleh sampai hingga 36% atau lebih. Jika ini berlaku, petani akan menanggung kerugian yang tinggi. Hutang bertambah, dan tiada modal untuk musim seterusnya. Wang untuk sara keluarga juga tiada. Jadi kami menawarkan pilihan untuk petani. Iaitu pilihan yang murah, dan InsyaAllah akan membantu. Bukan kami hendak menjual produk SRI. Jika ada kumpulan yang mahu membuat produk SRI sendiri, kami boleh berikan semua ilmu. Jadi untuk petani Selangor, hubungilah pegawai pertanian kawasan masing-masing. Minta diberi latihan membuat produk SRI.

Lihatlah video semasa SRI-D9 di Karnival SelangorKu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s