Padi SRI 2 : Persediaan MOL Khusus Untuk Padi SRI Musim 1/2011 Pt 9

Padi SRI 2 : Persediaan MOL Khusus Untuk Padi SRI Musim 1/2011 Pt 9

Baja Natural Farming Untuk Musim 1/2011

Baja Natural Farming Untuk Musim 1/2011

Bagi memastikan pada musim ini baja organik untuk digunakan cukup dan lengkap, penyediaannya dibuat secara serentak sebelum musim bermula, dan di simpan dalam botol-botol plastik. Ini adalah bagi memudahkan pembahagian kepada empat orang petani yang akan menggunakannya dalam penanaman musim ini.

Jenis-jenis baja natural farming atau MOL ini adalah telah digunakan dan di iktiraf oleh pihak Jabatan Pertanian untuk tanaman padi. Penggunaannya telah dicuba dan terbukti dalam penanaman di Seberang Perai, Pulau Pinang, dan Melor, Kelantan. Sebuah buku panduan juga telah dicetak dan dijual dengan harga RM20 di Jabatan Pertanian.

Ringkasan bagi baja-baja natural farming yang disebut dalam video di bawah adalah:

FAA – Fish Amino Acid (Asid Amino Ikan) diperbuat daripada 1 bahagian ikan & 1 bahagian gula merah dan diperam selama 4 minggu. Selepas 4 minggu, tapis hasil pemeraman dan simpan dalam botol (jangan tutup ketat).

Encik Rosli Teruja Kesan Positif FPJ Kangkung Terhadap Padinya

Encik Rosli Teruja Kesan Positif FPJ (Kangkung) Terhadap Tanaman Padi (Transplanted)

FPJ – Fermented Plant Juice (Jus Tumbuhan Tertapai) diperbuat daripada kangkung. Peram 1 bahagian kangkung & 1 bahagian gula merah selama 5-7 hari. Selapas itu, tapis cecairnya dan simpan dalam botol yang tidak ditutup ketat.

FPJ – Fermented Fruit Juice (Jus Buah-Buahan Tertapai) diperbuat daripada buah-buahan seperti betik, pisang, mangga. Peram 1 bahagian buah-buahan & 1 bahagian gula merah selama 5-7 hari. Selapas itu, tapis cecairnya dan simpan dalam botol yang tidak ditutup ketat.

OHN – Oriental Herbal Nutrient diperbuat daripada beberapa bahan yang boleh didapati daripada kedai ubat Cina, iaitu angelica (kedai ubat Cina panggil ‘tongkui’) dan licorice (‘kamcui’), kulit kayu manis. Bahan tambahan adalah bawang putih dan halia. OHN digunakan untuk meningkatkan kesihatan dan ketahanan pokok.

Bagi petani padi yang menanam padi seperti biasa, iaitu sama ada cara tabur terus atau tanam calit guna mesin, juga patut mencuba baja-baja organik ini.  Besar kemungkinan pokok padi menjadi lebih subur dan tahan kepada serangan serangga perosak dan juga penyakit, Insyaallah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s