Padi SRI 2: Persediaan Penanaman Padi SRI bagi Musim Kedua (Feb-Jun 2011) Pt 3

Padi SRI 2: Persediaan Penanaman Padi SRI bagi Musim Kedua (Feb-Jun 2011) Pt 3

bersambung:  Penyediaan Tanah Sawah Selepas Menuai

2. Pentingnya Menjaga pH Tanah

Proses mereputkan jerami telah pun bermula dengan menabur IMO3.  Jika tidak sempat menyediakan IMO3, petani boleh menaburkan 1 tan baja kompos seekar. Ini akan membantu meningkatkan populasi mikro organisma dalam tanah.

Disamping itu, tanah sawah di Sg Leman didapati pada tahap pH 4.5 sahaja, iaitu dalam keadaan ‘masam’ (acidic). Bagi pembiakan bakteria tanah yang optimum, pH tanah perlu berada diantara 6.3-6.8, walaubagaimana pun pelbagai jenis kulat tanah mempunyai toleransi pH yang lebih luas. Oleh itu, sawah dibekalkan dengan kapur GML sebanyak 1 tan seekar. Dari pengalaman musim lepas, pH tanah naik ke tahap 6.2 – 6.7 selepas ditaburkan kapur.

Pelbagai Mikro Organisma Dalam Tanah

Pelbagai Mikro Organisma Dalam Tanah

Menyediakan keadaan isi tanah agar sesuai untuk meransang aktiviti pelbagai mikro organisma sudah tentunya akan meningkatkan kesuburannya. Segala aktiviti semulajadi dalam tanah dapat dimanfaatkan oleh tanaman dan mudahkan menyerapan nutrien yang lebih effisien.

Pada tahap pH 6.3, tanaman dapat menyerap secara optimum semua nutrien penting bagi pertumbuhan tanaman yang sihat. Sila lihat carta di bawah ini.

Carta pH & Pengambilan Nutrien Oleh Tanaman

Carta pH & Pengambilan Nutrien Oleh Tanaman

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s