Padi SRI 2: Persediaan Penanaman Padi SRI bagi Musim Kedua (Feb-Jun 2011) Pt 2

Padi SRI 2: Persediaan Penanaman Padi SRI bagi Musim Kedua (Feb-Jun 2011) Pt 2

Musim pertama penanaman padi cara SRI dibuat secara tergopoh-gopoh supaya tidak tertinggal musim, dan dengan niat untuk belajar. Kali ini saya dan Pak Tam sudah bersedia dengan ilmu SRI yang diperlukan. Kami telah menyediakan jadual pengurusan SRI yang lengkap dan terperinci. Saya juga menggabungkan pengalaman ‘natural farming’ dengan SRI agar pembajaan dan kawalan tanaman adalah organik keseluruhannya, tanpa mengurangkan keupayaan padi mengeluarkan potensi hasilnya yang paling tinggi. Mampukah padi SRI menjangkau hasil melebihi 10 tan sehektar? Hanya usaha dan masa akan menentukan.

Cara SRI dan ‘natural farming’ saling sokong-menyokong. SRI menumpukan kepada cara penanaman dan pengurusan padi yang tidak semestinya 100% organik.  ‘Natural farming’ pula bergolak kepada cara pengurusan yang 100% organik. Pada saya, mustahak kita mencari satu kompromi yang mana penggunaan bahan kimia diganti dengan bahan semula jadi agar dapat menjaga kesejahteraan dan kesihatan petani dan seisi keluarga mereka. Pada masa yang sama mencari kaedah yang mana kos pengeluaran adalah rendah, dan mendapat pengeluaran hasil yang tinggi. Ini akan menjamin keuntungan yang besar kepada pengusaha.

Penyediaan Tanah Sawah Selepas Menuai

Yang paling utama adalah penyediaan tanah sawah. Saya mengambil pengalaman dari Seberang Perai, Pulau Pinang dan Melor, Kelantan mengenai penanaman padi organik. Pegawai-pegawai yang terlibat adalah terlatih dengan cara pertanian organik ‘natural farming’ yang dipelopori oleh Encik Cho Han Kyu daripada Korea.

Inilah Rupa IMO3 Yang Baik - Gemburkan & Tabur Atas Jerami/Tanah

Inilah Rupa IMO3 Yang Baik - Gemburkan & Tabur Atas Jerami/Tanah

1. Memperkayakan tanah dengan mikro organisma.

Selepas menuai padi, di sawah akan tinggal tunggul-tunggul padi. Taburkan IMO3 keatas tunggul-tunggul padi untuk mempercepatkan proses pereputan. IMO perlu disediakan 3 minggu sebelum menuai. Apabila jerami menjadi putih dengan ketumbuhan kulat, ini menunjukkan IMO telah pun menjalankan tugasnya sebagai perangsang pertumbuhan kulat yang baik bagi kesuburan tanah dan seterusnya untuk tanaman padi. Sila ke laman ini untuk membaca mengenai ‘natural farming’ dan cara-cara membuat IMO, dan baja serta pengelak serangga organik. Buku itu juga boleh dibeli daripada Jabatan Pertanian di Putrajaya dengan harga RM20.00.

Dalam ‘natural farming’, usaha dijalankan dengan tujuan memperbaiki dan memantapkan ekologi mikro organisma setempat. Ini akan membawa kepada tanah menjadi lebih subur, dan meransang pembesaran dan pengukuhan sistem akar. Sistem akar yang baik akan memastikan penyerapan bahan nutrien oleh pokok padi lancar.

Mikro organisma yang diperlukan oleh tanaman adalah:

(i) bakteria fotosintetik yang menambat karbon,

(ii) Azotobacter yang menambat nitrogen,

(iii) Actinomyces yang menghindar penyakit,

(iv) Yeast fungus (kulat ragi) yang memecahkan saccharide,

(v) Bakteria asid laktik yang menguraikan bahan organik dalam keadaan anaerobic,

(vi) IMO (mikro organisma lokal) merupakan kombinasi pelbagai jenis hidupan seni yang penting dalam penyuburan tanah.

Dengan penggunaan baja kimia dan racun makhluk perosak, kebanyakan mikro organisma yang penting ini tidak dapat hidup dan meneruskan fungsi mereka. Dengan mengamalkan cara SRI dan ‘natural farming’, fungsi mikro organisma dapat dikembalikan dan diperkasakan demi keberlangsungan pertanian sejagat.

Adalah penting juga pelbagai jenis mikro organisma ini datangnya daripada kawasan setempat (lokal). Ini dibolehkan kerana semua jenis baja dan pengelak serangga/penyakit di bawah pengurusan SRI diperbuat daripada persekitaran petani, dan boleh dibuat sendiri oleh petani. Ini bermakna kos pengeluaran dapat dijimatkan, dan petani tidak terdedah kepada bahaya racun kimia.

Advertisements

2 comments on “Padi SRI 2: Persediaan Penanaman Padi SRI bagi Musim Kedua (Feb-Jun 2011) Pt 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s