Padi SRI : Peranan Bunyi Cengkerik Terhadap Tumbuhan

Padi SRI : Peranan Bunyi Cengkerik Terhadap Tumbuhan

Bolehkah suara cengkerik membantu pertumbuhan pokok? Saya pernah mendengar perkara ini semasa temuduga wartawan Malaysian Insider dengan usahawan-usahawan muda padi dari Sawah Sempadan seperti yang dilaporkan dalam “The Pride of Selangor” oleh Sheridan Mahavera. Ini adalah petikan daripada laporan tersebut:

“And these three are already doing that; Zainuddin, Zaidun and Burhanuddin are now experimenting with sound waves to get fatter crops.

You heard that right. They plan to broadcast uniquely patterned sounds that they believe will encourage the padi plant to absorb more nutrients and grow bigger.

It’s been done with other crops but they don’t really know if it’ll work with padi.

“But hey man, it’s worth a try,” quips Zainuddin, as if to paraphrase that entrepreneurial zeal that the country has long been searching for in its padi farmers.”

Alih bahasa:

“Dan mereka yang bertiga ini, iaitu Zainuddin, Zaidun dan Burhanuddin sekarang ini ingin cuba mengguna bunyi-bunyian untuk menyuburkan tanaman.

Betul apa yang anda dengar. Mereka merancang untuk menyebarkan bunyi suara yang unik yang mereka percaya mengupayakan pokok padi menyerap lebih banyak makanan dan mempercepatkan pertumbuhan.

Ia telah pun dilakukan terhadap tanaman lain, tetapi mereka tidak tahu sama ada ia akan berkesan terhadap padi atau tidak.

‘Hey saudara, tidak rugi mencuba,’ ujar Zainuddin, dengan menyerlah semangat keusahawanan yang dicari-cari oleh negara ini dari kalangan pesawahnya.”

Di seminar ini sekali lagi saya mendengar tentang perkara ini. Tonton kedua-kedua video ini dan terserah sama ada anda percaya atau tidak. 🙂

Advertisements

11 comments on “Padi SRI : Peranan Bunyi Cengkerik Terhadap Tumbuhan

  1. Salam puan, saya amat bersetuju dan percaya dengan apa yang mereka katakan itu dan saya nak share sedikit info dari apa yg saya tahu.

    Kajian berkaitan bunyi ini dikenali sebagai Cymatics. Menurut teori dalam Hukum Kejadian / Fitrah atau Law Of Creation menyatakan bahawa sel-sel/unsur dalam setiap dalam setiap kejadian ALLAH seperti manusia, haiwan, tumbuhan, batuan, air, angin, cahaya, alam semesta dan sebagainya, mempunyai ikatan proton(+ve) dan neutron(-ve) yang saling bergetar antara satu sama lain dalam bentuk elektromagnetic.

    Getaran itu pula akan menghasilkan gelombang. Sel-sel yang sihat atau normal mempunyai bentuk dan tenaga gelombang yang tersendiri. Apabila sel-sel tersebut mengalami kerosakan atau masalah dari segi Hukum Keseimbangan maka seluruh kejadian tersebut bermasalah atau sakit.

    Gelombang-gelombang elektromagnetik dalam setiap kejadian akan saling bertindakbalas antara satu sama lain lalu membentuk keharmonian dan kesimbangan alam. Gelombang-gelombang ini juga akan berikteraksi dalam berbagai bentuk seperti cahaya dan bunyi. Maka peranan bunyi dalam topik yang mereka bincangkan itu ada berkaitan dengan gelombang elektromagnetik yang saya katakan itu.

    Ada satu kaedah dalam perubatan alternatif yang menggunakan gelombang bunyi ini sebagai terapi untuk mengubati pesakit. Dipercayai bahawa gelombang bunyi dalam frekuensi tertentu mampu bertindak balas terhadap sel-sel dalam tubuh untuk merangsang antibodi dan mengubati penyakit dengan cara mengharmonikan/menyeimbangkan kembali gelombang elektromagnetik sel tersebut.

    Dipercayai bahawa antara mukjizat Al-Quran yang dibacakan dalam tajwid dan tarannum tertentu akan menghasilkan gelombang bunyi yang tertentu yang bertindakbalas terhadap tubuh badan dan minda (mind, body and soul) manusia. Kerana itu Al-Quran menjadi penawar terhadap kemurungan, stress dan penyakit fizikal lain.

    Kesan bunyi itu juga serupa terhadap semua kejadian termasuklah dalam hal kesan bunyi cengkerik pada tanaman padi yang dibincangkan ini.

    • Al-Quran menyatakan yang benar:

      “Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah (Yang Maha Esa dan Maha Kuasa) sentiasa bertasbih kepadaNya sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi serta burung-burung yang terbang berbaris di angkasa? Masing-masing sedia mengetahui (menurut keadaan semulajadinya) akan cara mengerjakan ibadatnya kepada Allah dan memujiNya; dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.”
      An-Nuur , 41

  2. Pingback: Padi SRI Belantek : Bunyi Nyanyian Hutan Di Waktu Subuh « Weblog Padi Selangor | Pertanian Selangor

  3. masuk hutan 5 – 7 am? Masa tu rimau tengah cari makan.. 😀

    konsep sama la macam bird song untuk tarik burung walit?

    jadi kita kena cari bunyi alam – the song of bird, insects, water, wind.. (minus the tiger)..

    • Ha.. ha.. ha.. pendek la umur aku ni.. dah masuk rimau pulak.. very dangerous work here.. tapi bagus untuk kuruskan badan.. kena kejar rimau, lari kena lebih laju dari rimau.. burn calories.. atau kena ngap.. wuhuuu…

    • konsep bukan macam panggil burung walit. Bila pokok dapat bunti-bunyian malam/subuh seperti bunyi burung, cengkerik, dll, stomata atas daun terbuka luas. membolehkan menyerapan baja foliar organik dengan lebih cekap. gitulah kefahaman saya.

      • Betui le bebenor tu. Please Google ‘Sonic Bloom’ and get as much info as possible. There must be something we can do to make this world a better world to live in. 🙂

      • atau, masuk hutan dan record the sounds of the forest at night and especially between 5 – 7 am. Bagi pokok padi dengan pulak before subuh. Lepas subuh, sembur organic foliar spray (yang kita prepare sendiri – bukan yang beli). Buat control plot. Amacam? 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s