Padi SRI : Kawalan Biologi Dalam SRI

Padi SRI : Kawalan Biologi Dalam SRI

Ustaz Zaidi menyebutkan penggunaan tumbuhan dipanggil pokok kapal terbang (Nama saintifiknya Chromolaena odorata) sebagai kawalan biologi terhadap serangga perosak tanaman padi. Sila mendengarnya dalam video pertama.

Pokok kapal terbang

Pokok kapal terbang

Inilah rupa pokok kapal terbang yang dibincangkan dalam video diatas. Untuk maklumat lanjut, sila ke Wikipedia Walaubagaimana pun, perlu diberi perhatian bahawa tumbuhan ini ialah sejenis tumbuhan beracun. Keracunan pokok ini boleh menyebabkan kerosakan hati terutamanya kepada kanak-kanak. Penyelidikan di India menunjukkan tahap keracunan nitrat adalah 6 kali lebih tinggi pada daun pucuk muda daripada pada daun tua. Lembu dan kambing yang memakan daun pokok kapal terbang ini juga dilaporkan jatuh sakit dan boleh membawa maut.

Ada suatu kertas penyelidikan yang dibuat di Don Mariano Marcos Memorial State University, Filipina mendapati bahawa pokok ini juga boleh diguna untuk mengawal anai-anai secara organik. Sila ke website ini untuk maklumat lanjut.

Dengan mengetahui lebih banyak mengenai khasiat dan bentuk keracunan pokok kapal terbang ini, mungkin boleh digunakan sebagai pencegah organik perosak tanaman padi SRI. Saya akan berkongsi maklumat ini setelah mendapatnya daripada sumber-sumber yang sahih.

Perbincangan mengenai kawalan tikus secara biologi dalam video kedua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s