PADI SRI : 34 Hari Pertumbuhan Padi SRI di Selangor

PADI SRI : 34 Hari Pertumbuhan Padi SRI di Selangor

34 Hari Pertumbuhan Padi SRI

34 Hari Pertumbuhan Padi SRI

Pertumbuhan pokok amat memberansangkan.  Dari hanya satu anak benih yang berumur 10 hari, sekarang ini telah bercambah anak dan menghijau dengan baik. Air dinaikkan semula untuk membuat kerja-kerja melandak.

Kali ini kami membawa bersama seorang rakan lama Pak Tam dari Tasmania, Australia, iaitu Margaret Eldridge. Margaret datang untuk kerja serta berjumpa rakan-rakan lama.

Keluarga Nazri Bersama Margaret dari Tasmania

Keluarga Nazri Bersama Margaret dari Tasmania

Sebenarnya, Margaret pernah datang ke Sungai Leman sekitar tahun 1979. Pak Tam semasa itu membawa Margaret melawat Sg Leman dan diperkenalkan kepada Ibu dan Bapa Nazri. Semasa itu jika tak silap Nazri baru berusia dalam lingkungan 12 tahun. Berjumpa balik selepas 32 tahun. (small world!)

Margaret pernah tinggal di Indonesia semasa muda nya. Oleh itu boleh bertutur dalam bahasa Melayu. Lihat betapa rancaknya Nazri menceritakan pengalaman nya dengan kaedah penanaman SRI kepada Margaret.

Saudara Nazri Menerangkan Sesuatu Kepada Margaret

Saudara Nazri Menerangkan Sesuatu Kepada Margaret

Bagi Margaret pengalaman amat menggembirakan kerana telah melihat sendiri peningkatan taraf hidup orang kampung di Sg Leman, terutamanya ibu dan bapa Nazri sendiri. Pada tahun 1979 dulu, keluarga mereka tinggal dalam sebuah rumah kecil berlantaikan kayu bulat dari hutan gambut. Sekarang mereka mempunyai anak-anak yang berjaya dalam hidup, malah salah seorang anak perempuan mereka telah berjaya menamatkan pengajian diperingkat Doktor Falsafah (Ph.D). Margaret melihat kejayaan ini sebagai satu usaha yang bermula lebih 30 tahun yang lalu, dan dia berasa bangga dapat melihat sendiri perubahan ini.

Rumah Ibu dan Bapa Nazri

Rumah Ibu dan Bapa Nazri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s