PADI SRI : 14 Hari Pertumbuhan Padi SRI di Selangor

PADI SRI : 14 Hari Pertumbuhan Padi SRI di Selangor

14 Hari Selepas Tanam

14 Hari Selepas Tanam

Ini lah rupa pokok padi SRI 14 hari selepas ditanam. Air telah dimasukkan dan empat orang pekerja Bangladesh digunakan untuk membuat kerja melandak ini. Tapi oleh kerana tanah tidak rata, kawasan yang agak tinggi sedikit mengalami kesulitan membuat kerja sebegini, kecuali kalau telah dimasukkan air sehari sebelumnya.

Bagi saya, kaedah memasuk dan mengeluarkan air dari sawah ada ‘pro dan con’ nya, terutama jika bekalan datangnya dari palong pengairan seperti di Selangor. Bekalan air adalah terhad bagi satu-satu musim. Jika ramai pesawah menggunakan cara ini, akan menjejaskan bekalan air dipalong, kerana pihak yang membekal air mengharapkan agar air yang telah diambil dari palong dijaga dengan baik dalam sawah. Bila air dikeluarkan dari sawah, ia akan mengalir terus ke parit, dan tidak dapat digunakan balik, terutama dikawasan berhampiran ‘main canal’.

14 Hari Selepas Tanam - pH 6.6

14 Hari Selepas Tanam - pH 6.6

pH tanah masih bertahan pada 6.6 iaitu pada tahap yang sesuai bagi padi. Pokok padi telah mula mengeluarkan anak-anak baru. Keadaan tanah selepas dilandak kelihatan seperti dalam gambar disebelah. Tapi saya agak khuatir tentang rumput-rumput kecil yang dikeliling pokok padi kerana semasa melandak, alat tidak dapat terlalu hampir dengan pokok takut rosak sistem perakaran. Jadi kemungkinan masalah pertumbuhan rumput yang tidak terkawal wujud. Sila lihat gambar di bawah ini.

Rumput Di Keliling Pokok Padi

Rumput Di Keliling Pokok Padi

Secara ‘amnya, keadaan pokok padi adalah baik. Daun hijau dan pokok mengeluarkan anak. Kalau dalam tanaman padi konvensyenel, pokok mula diberi baja campuran (sebatian) pertama. Tapi dalam SRI ini, hanya baja organik ditaburkan sebelum menanam.  Atan berkata, “Mak Tam, kalau padi biasa, pokok padi dah mula nampak kuning kalau tak tabur baja campuran (sebatian). Yang ni nampak ok pulak. Hijau je”.

Saya merekodkan pemerhatian saya. Banyak perkara yang saya tak tahu mengenai SRI ini. Tapi ini adalah satu pengalaman yang menguja intelek dan perasaan saya. Tapi saya terlalu ingin melihat tanaman padi yang tumbuh dengan tidak menggunakan baja kimia. Ini suatu pengalaman baru.

Tanah Sawah Yang Telah Dilandak Sekali

Tanah Sawah Yang Telah Dilandak Sekali

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s