PADI SRI : 11 Hari Pertumbuhan Padi SRI di Selangor

PADI SRI :  Minggu Ke-2 Okt, 2010 – 11 Hari Pertumbuhan Padi SRI di Selangor

11 Okt, 2010 - 11 Hari Selepas Tanam

11 Okt, 2010 - 11 Hari Selepas Tanam

Pak Tam dengan pokok padi berumur 11 hari. Air telah dimasukkan, tetapi ditempat yang lebih tinggi, tanah terdedah (lihat kawasan sebelah belakang). Tanah yang terdedah dan lembab ini akan membawa masalah pertumbuhan rumput yang banyak dan cepat membesar. Rumput-rumput ini akan bersaing dengan pokok padi, dan pokok padi akan kalah.

Alat 'Melandak'

Alat 'Melandak'

Menaikkan air ini bertujuan melembutkan permukaan tanah sawah agar kerja-kerja ‘melandak’ senang dibuat. Sila lihat alat melandak ini.  Cuma satu alat yang paling ‘basic’. Tugas alat melandak ini adalah untuk menggaru tanah sawah agar apa-apa tumbuhan kecil yang ada di permukaannya akan tercabut. Tugas kedua adalah untuk menggemburkan permukaan tanah agar pengudaraan berlaku sambil meransang pembiakan dan pertumbuhan mikrob dalam tanah. Aktivti-aktiviti sebegini mendorong akar pokok padi menjadi lebih sihat, cergas dan cepat membesar.

Pak Tam dan Nazri mencuba alat yang saya beli daripada Kelantan ini di sawah. Kerja melandak mudah dilakukan dalam air. Tanah lembut, dan menolak dan menarik alat melandak ini berjalan dengan lancar. Tetapi apabila cuba dibuat pada tanah yang lebih tinggi, iaitu di tempat yang tidak naik air, kerja melandak tidak dapat dibuat. Tanah terlalu keras, dan rumput telah menjadi tebal dan tidak boleh digunakan alat melandak ini pada hampir 40 peratus daripada tanah.

Kerja-kerja Melandak (Merumput & Mengaerasi Tanah)

Kerja-kerja Melandak (Merumput & Mengaerasi Tanah)

Kalau dilihat dari gambar ini, kerja-kerja melandak dibuat dicelah barisan pokok padi. Walaupun di Kelantan saya lihat kerja melandak ini nampak senang, tapi di atas tanah gambut, kerja ini agak berat kerana tanah gambut kurang liat. Bagi membuat kerja melandak dengan sempurna, beberapa tenaga buruh perlu di ambil untuk tujuan ini.

Jadi perbincangan dibuat, dan keputusan adalah untuk mencari pekerja Bangladesh dan kerja ini diupahkan. Khairi telah berjaya mendapat 4 orang Bangladesh untuk menjalankan kerja melandak ini pada keesokan harinya. Selain dari melandak, mereka juga mencabut rumput-rumput yang tumbuh di sekeliling pokok padi. Ini adalah memastikan rumput tidak bersaing dengan pokok padi, dan mengganggu pertumbuhan pokok padi.

Catatan:  Di youtube.com banyak video yang menunjukkan pelbagai inovasi alat melandak dibuat oleh petani di India. Sila lihat video dibawah ini.

Saya yakin tentu ada orang Selangor yang mampu membuat mesin ‘melandak’ yang boleh melandak 3 atau 4 barisan sekali jalan. Sila lihat video ini pula:

Advertisements

2 comments on “PADI SRI : 11 Hari Pertumbuhan Padi SRI di Selangor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s