PADI SRI : Kerja-Kerja Awal Penyediaan Sawah

PADI SRI : Pembetulan:

Saya telah bertanya kepada Pak Aep dan ada pembetulan perlu saya buat. Sebenarnya, padi SRI di Kelantan yang sekarang ini adalah musim ketiga ditanam. (Pada musim pertama 2009 yang lalu, padi tidak sempat ditanam kerana kerja-kerja penyediaan mengambil masa yang lama, iaitu semasa mengubahsuai tanah terbiar untuk dijadikan sawah).


Penyediaan tanah di Tunjong, Kelantan

Minggu Pertama September, 2010 – Bagi penanaman padi, adalah perlu tanah diratakan supaya memudahkan mengawalan air. Bagi padi ditanam menggunakan kaedah SRI, tanah yang rata adalah kritikal terutama dalam mengawal keluar-masuk air, terutamanya pada masa membuat kerja-kerja merumput dan aerasi tanah. Selepas ini, aktiviti merumput dan aerasi tanah ini dipanggil ‘melandak’.

Soalan dikepala saya ialah mengapa aktiviti ini dipanggil ‘melandak’? Nanti bila tiba masanya, akan saya tunjukkan alat melandak itu.

Mendalamkan Parit Keliling (sebelah dalam)

Mendalamkan Parit Keliling (sebelah dalam)

Oleh kerana ini adalah kali ke-3 sawah ini akan ditanam, kerja-kerja penyediaan menjadi lebih mudah berbanding semasa kali pertama. Tanah sawah telah sedia dirata. Air dibiarkan bergenang sedalam 2-3 cm di sawah bagi mengawal rumput tumbuh.

Parit keliling (yang berada di sebelah dalam sawah) diselenggara dengan mendalamkan parit, dan sambil itu meratakan tanah ditepinya. Boleh dilihat dari gambar disebelah yang menunjukkan tanah di Tunjong, Kelantan adalah mengandungi tanah liat dan apabila basah, ia akan berselut.

pH Tanah Diambil

pH Tanah Direkod

pH tanah di Tunjong, Kelantan adalah purata 6.2. Cuba perhatikan gambar yang mempunyai ph meter ini. Apa yang boleh anda lihat pada tanah dikeliling pH meter itu?

Bagi saya, ini adalah kali pertama mengambil perhatian terperinci tentang keadaan permukaan tanah. Jika kita lihat dengan lebih dekat, permukaan tanah sawah nampak macam ada banyak makhluk yang hidup. Kalau dilihat dari dekat, kita akan nampak banyak lubang-lubang dan bekas aktiviti makhluk kecil. Dengan adanya lubang-lubang ini, udara akan dapat masuk ke ruang perakaran, memberi peluang untuk pelbagai bacteria hidup dan membiak dengan aktif.

Permukaan Tanah Sawah Yang Subur

Permukaan Tanah Sawah Yang Subur

Tumbuhan perlukan cahaya, air, karbon dioksida, dan nitrogen untuk membesar. Nitrogen adalah nutrient tanaman yang paling penting. Oleh itu pembajaan kimia telah banyak menguntungkan petani dengan meransang peningkatan hasil.

Sayangnya, bukan sahaja harga baja kimia semakin meningkat, malah sisabaki kimia telah mula mencemari sumber air minum melalui pengresapan dalam tanah. Juga penggunaan baja kimia tanpa kawalan boleh menyebabkan tanah mula ‘mati’, iaitu populasi makhluk-makhluk kecil dalam tanah mula menurun.

Ada sejenis bakteria, Azospirillum, jika hadir dalam tanah, boleh membantu ‘nitrogen fixation’. Bakteria ini juga mengeluarkan auxins (sejenis plant growth regulator) yang berfungsi menggalak pertumbuhan lebih banyak akar rerambut. Akar rerambut ini berfungsi meresap lebih banyak air dan sudah tentunya nutrien dari dalam tanah. Lebih baik sistem perakarannya, lebih subur and kuat pokok. Ini akan menentukan hasil padi yang lebih tinggi.

PADI SRI

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s