PADI SRI : SRI Kelantan vs SRI Selangor

PADI SRI : Selepas ini saya akan paparkan keadaan sebenar tanaman padi SRI di Kelantan dan di Selangor. Secara ringkas, ada beberapa perbezaan diantara kedua kawasan dari segi tanah, pengurusan dan ilmu pengetahuan. Di bawah ini saya paparkan perbezaan itu:

Tunjong, Kelantan Sg Leman, Selangor
1. Kawasan dipilih adalah kawasan tanah terbiar di sebelah kawasan padi KADA. Kawasan dipilih adalah kawasan bekas bertanam sayuran yang terletak dalam kawasan padi IADA, Barat Laut Selangor.
2. Luas kawasan adalah 2.8 hektar (7 ekar). Kawasan adalah seluas 0.4 hektar (1 ekar)
3. Kandungan tanah liat adalah lebih tinggi (~80%). Tanah gambut yang kandungan liatnya lebih rendah (~60%).
4. Sumber bekalan air daripada parit. Sumber bekalan air daripada palong pengairan.
5. Pengurus adalah seorang yang mempunyai pengalaman yang lama dalam SRI di Indonesia. Pengurus baru diperkenalkan kepada kaedah SRI melalui kursus ilmiah satu hari.
6. Pekerja dibawa daripada Indonesia dan berpengalaman dalam SRI. Orang-orang perseorangan dari luar juga datang untuk belajar sambil bekerja disawah (‘hands-on’). Pekerja diambil daripada kalangan tenaga keluargatani dan warga asing, dan berpengalaman dalam tanaman padi secara menanam 2o tahun yang lalu.
7. Telah menjalankan penanaman secara SRI selama 3 musim, dan ini adalah musim yang ke-4. Baru pertama kali menanam menggunakan kaedah SRI.
8. Pada musim ke-3 penanaman, sawah mencapai hasil sebanyak 7.4 tan sehektar (pengesahan dibuat oleh Jabatan Pertanian Negeri Kelantan). Belum mengeluarkan hasil.
9. Masih menggunakan tenaga manusia bagi menanam, dan membuang rumput/aerasi tanah. Sama.
10. Menggunakan alat menggaris dan merumput/aerasi yang dibuat sendiri. Sama.
11. Sedang membangunkan mesin untuk menanam satu anak benih setiap ‘point’, dengan jarak 25 cm x 25 cm. Belum.
11. Tujuan projek adalah untuk melatih petani/usahawan kearah menghasilkan padi organik. Tujuan projek adalah untuk mencuba kaedah SRI, dan menyediakan buku panduan penanaman kaedah SRI bagi tujuan meningkatkan hasil padi.

 
 

Gambar kawasan padi SRI di Tunjong, Kelantan (Musim ke-4).

Kawasan Padi Organik, Tunjong, Kelantan.

Kawasan Padi Organik, Tunjong, Kelantan.

 
 

9 Ogos, 2010 – Semasa lawatan, kawasan ini telah siap menuai. Selepas kerja-kerja pembersihan dijalankan, sawah dibiar digenangi air dengan tujuan menghindar pertumbuhan rumput-rumpai.  Itik-itik juga dilepaskan untuk mencari makan dan bermain air. Itik boleh memainkan peranan memakan rumpai, ‘menggembur’ kan permukaan tanah sawah, dan memakan anak siput gondang, jika ada.

 

Gambar kawasan percubaan padi SRI di Sg Leman, Sabak Bernam, Selangor (Sebelum ditanam).

 

Tanah bekas tanaman sayuran di tanah gambut, Sg Leman

Tanah bekas tanaman sayuran di tanah gambut, Sg Leman

 

6 September, 2010 – Tanah di Sg Leman ini adalah bekas bertanam sayuran. Pada masa gambar ini diambil, tanah telah dibajak sekali. Walaupun begitu, tanahnya masih keras. Oleh kerana saya sendiri tiada pengalaman dalam kaedah SRI, saya mengambil keputusan mencuba penanaman padi SRI ditanah ini dengan persetujuan pengusahanya. Pengusahanya, Saudara Nazri,  juga mempunyai sebidang tanah yang ditanamnya dengan padi.  Orang kampung memanggilnya Ee. Saudara Ee ingin melihat pertumbuhan serta hasil padi SRI. Katanya, “Mak Tam. Kalau padi ni boleh bagi hasil 1.5 tan ditanah ni, saya akan guna kaedah ini kat tanah yang lain tu pada musim hadapan”. Saya kata, “Kat Kelantan pun musim ketiga baru berjaya. Kita kena buat elok-elok le. Insyaallah.”

PADI SRI

Advertisements

2 comments on “PADI SRI : SRI Kelantan vs SRI Selangor

  1. Salam
    saya ingin mengetahui apakah pengeluaran padi @ beras negara dapat menampung permintaan dalam negara. Di mana boleh saya dapatkan statistik yang berkaitan

    • Salam. Pada masa ini pengeluaran beras negara masih belum dapat menampung keperluan negara. Saudara boleh mendapatkan statistik berkaitan daripada Bahagian Industri Padi Dan Beras, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Putrajaya. No. tel: 03-88701809

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s