PADI SRI : Tunjong, Kelantan

PADI SRI : Oleh kerana bertolak agak lewat, kami telah sampai ke Kota Bharu pada lewat malam, hampir jam sebelas. Hotel di tengah bandar kebanyakannya penuh pada waktu itu. Mujurlah dapat menginap di sebuah hotel yang mempunyai sebuah bilik ‘family’ ditingkat atas sekali.

Esoknya kami menghubungi Encik Kamaruzzaman daripada pejabat PMBK (Perbadanan Menteri Besar Kelantan). Kami mengikuti kenderaan beliau hingga ke sebuah kawasan yang agak tersorok daripada pandangan.

Mengimbas kembali, sesampai kami di kawasan penanaman padi SRI di Tunjong, Kelantan, terasa sebagai ada suatu kelainan. Setelah melalui kawasan yang semak samun dan kawasan padi yang ditumbuhi rumpai dan padi batat, mata cepat menangkap kawasan sawah yang cantik dipandang mata. Seolah memasuki kawasan yang terasing dari sekelilingnya. Atau saya tiba-tiba berjiwa puitis. Apa pun, ada lintasan puisi yang bermula dari mata meluncur ke hati apabila tiba ditempat ini.

taman organik tunjong, padi organik, kelantan, tunjong, beras organik, organik, beras, padi sri

Papan tanda Taman Organik Tunjong menyambut kedatangan kami

Kawasan yang kami sampai ini bersebelahan dengan kawasan KADA. Kami disambut oleh itik-itik yang baru lepas mencari makan di sawah yang telah siap dituai.

Pak Aep Saepudin

Pemandangan di sawah di Tunjong, Kelantan.

Tandatanya mengenai padi SRI masih terngiang-ngiang di kepala. Kami lihat disekeliling, ada sebuah kawasan padi yang luasnya lebihkurang 10 ekar bersih digenangi air. Di sebelahnya adalah deretan bangunan kedai 3-tingkat. Kawasan sawah yang terhad, diiringi bunyi itik-itik, dan hembusan angin yang perlahan, membuat saya berasa seperti berada disuatu tempat yang asing.

padi organik, organic rice, padi organik, pad, organik, organic, tunjong, kelantan, tunjung

Sawah Tenang Berjirankan Pembangunan

Sayangnya, semasa lawatan, mereka sudah lepas menuai. Jadi tiada apa yang boleh dilihat. Sayugia, kami terus mencari tempat duduk dibawah sebuah bangunan beratap rumbia. Sejuk dan berangin.

Sejenak kemudian, datang seorang lelaki yang diperkenalkan kepada kami sebagai Pak Aep, nama penuhnya Aep Saepudin berusia empat-puluhan. Beliau dikatakan datang daripada sebuah kawasan di Jawa Barat yang bernama Tasikmalaya. Seorang pejuang makanan organik yang gigih dan tegas.

Setelah wadah perkenalan, soalan pertama kami adalah, “Pak Aep, apa itu SRI?”. Penjelasan yang panjang lebar yang diberi amat menarik perhatian kami berdua. Setelah memulakan kerja kami dikawasan yang ada bertanam padi sejak lewat tahun ’70an, apa yang kami dengar dari mulut Pak Aep menguji pemahaman tanaman padi secara konvensyenel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s