Temuramah Petani di Sekinchan bersama Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC)

Perbadanan Produktiviti Malaysia (Malaysia Productivity Corporation, MPC) yang merupakan Badan Berkanun di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah mengadakan satu sesi temuramah petani di kawasan Sekinchan pada 18 Februari 2009.

Tiga orang pegawai dari Bahagian Penyelidikan Industri (Pertanian) MPC telah datang bagi mengumpul dan mendapatkan maklumat berkenaan dengan produktiviti pengeluaran padi di Sekinchan. Ini kerana Sekinchan telah dijadikan sebagai benchmark bagi tanaman padi di Malaysia. Satu draf disediakan dalam tempoh temuramah tersebut bagi penyediaan nota kabinet untuk Mesyuarat Jemaah Menteri berkenaan dengan produktiviti tanaman padi.

Sesi temuramah bermula pada jam 10.30 pagi bersama hampir 20 orang petani di Sekinchan bagi mendapatkan maklumat berkenaan dengan amalan pertanian yang diamalkan.

Antara dapatan dari sesi temuramah adalah seperti berikut;

 1. Petani di Sekinchan menitikberatkan penyediaan tanah sebelum menanam.
 2. Menjadikan tanaman padi sebagai punca pendapatan yang serius.
 3. Sikap berani mencuba sesuatu amalan atau teknologi baru.
 4. Penggunaan input (baja dan racun) yang berkesan.
 5. Sentiasa berkongsi penemuan baru, masalah dan amalan dengan masyarakat setempat.
 6. Mempraktikkan amalan terbaik bagi mendapatkan keuntungan.

Beberapa masalah juga dibangkit oleh petani seperti berikut;

 1. Pengiraan jumlah kuantiti baja subsidi kerajaan persekutuan yang dibuat oleh PPK yang mengelirukan. Menurut LPP, pengiraan jumlah baja subsidi yang diberikan adalah mengikut jumlah luas bertanam, namun petani di Sekinchan membangkitkan masalah apabila ada di kalangan mereka mendapat 15 beg baja sebatian dan ada yang cuma mendapat 14 beg baja sebatian sedangkan luas usaha tanah yang sama (1.2 ha).
 2. Baja organik yang didapati kurang berkesan. Petani di Sekinchan mencadangkan agar baja organik ditukar kepada baja lain yang lebih berkesan.
 3. Harga padi yang ditawarkan oleh pengilang luar lebih tinggi berbanding kilang di dalam Negeri Selangor. Kebanyakan mereka terpaksa menjual dengan harga sekitar RM 1,200.00 hingga ke RM 1,300.00 setan sedangkan pengilang luar sanggup membayar lebih.
 4. Potongan padi sepatutnya lebih rendah daripada 17%. Petani di Sekinchan mencadangkan agar wap basah tidak diambil kira semasa potongan.
 5. Harga input terutama baja dan racun yang meningkat. Namun di bawah DJBM terdapat pemberian racun bernilai RM 200.00 dan baja bernilai RM 400.00, petani di Sekinchan menyatakan rasa lega mereka.
Advertisements

One comment on “Temuramah Petani di Sekinchan bersama Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC)

 1. Pingback: perbadanan bandar baru tunjong

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s