Malaysia Mengatasi Masalah Kekurangan Beras

Malaysia hanya mengeluarkan 73% daripada keperluan beras negara. Dalam Pelan Tindakan Jaminan Bekalan Makanan yang sedang dirangka oleh pihak Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, langkah-langkah adalah ke arah meningkatkan tahap sara diri kepada 86% menjelang 2010.

Bagi mengatasi kekurangan bekalan beras negara, Malaysia telah membeli 200,000 mtan beras daripada negara jiran Thailand. Bekalan ini adalah mencukupi sebagai ‘stockpile’ selama 6 bulan. Nilai pasaran bagi beras import adalah US$1,000 (RM3,213) per mtan berbanding dengan US$371 (RM1,192) per mtan pada tahun lepas.

The STAR

Advertisements

6 comments on “Malaysia Mengatasi Masalah Kekurangan Beras

 1. Prestasi semasa
  pengeluaran padi negara ialah pada purata 4.08 mt/ha dengan
  IADA Barat Laut pada 5.14 mt/ha
  berdasarkan maklumat CCS Luar Musim 2007.
  Walaubagaimanapun, prestasi sebenar IADA Barat Laut Selangor ialah 6.46 mt/ha berdasarkan maklumat hasil purata padi bersih yang dikeluarkan oleh BERNAS dan Bhgn. Kawal Selia Padi dan Beras.

 2. Maka “Purata hasil keseluruhan jelapang padi perlu mencecah 5.26 tan/ha dengan IADA Barat Laut mencapai hasil 7.5 tan/ha”…hanya sasaran sahaja.Bukannya prestasi semasa.Bagaimana pula prestasi semasa?

 3. Tahniah IADA.Cuma satu kemuskilan.Kenapa dlm CCS pencapaiannya kurang dari yg dinyatakan diatas (7.5 t/ha?).

 4. tahniah kepada IADA barat Laut selangor yg berjaya mengeluarkan hasil mencapai 7.5tan/ha…tapi pihak kementerian perlu melihat kemampuan jelapang2 padi yang lain dr segi pengeluaran hasil padi bagi menjamin keperluan beras negara mencukupi…sekadar pandangan

 5. Di dalam mencapai matlamat 86% SSL, pengeluaran padi negara pada tahun 2010 perlu mencecah 1.92 metrik tan. Jadi, hanya 240,000 metrik tan sahaja yang kita import. Purata hasil keseluruhan jelapang padi perlu mencecah 5.26 tan/ha dengan IADA Barat Laut mencapai hasil 7.5 tan/ha. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s